szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészségi okokból ismét felfüggesztették Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök perét a hágai Nemzetközi Törvényszéken.

A bírák elrendelték, hogy még ezen a héten tegyenek szóbeli és írásbeli jelentést a volt elnök állapotáról Milosevics orvosai. A volt jugoszláv államfő magas vérnyomásban, valamint súlyos keringési zavarokban szenved. A tavaly február 12. óta folyó pert eddig ötször szakították félbe hasonló okokból. A dpa német hírügynökség nem hivatalos értesülésre hivatkozva arról adott hírt, hogy ezúttal lázzal járó meghűlésben szenved Milosevics.
Milosevics távolmaradásának bejelentése után hétfőn a bíróság meghallgatta a "K2" jelzéssel megnevezett, védett koszovói tanút, aki a szerb belügyi szerveknek az 1999-es koszovói konfliktusba való beavatkozásáról tett vallomást. A volt jugoszláv államfőt népirtásért és emberiség elleni bűntettekért állították bíróság elé. A karácsonyi szünet után a per a múlt csütörtökön folytatódott Hágában.
Milosevics pártja, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS)  életében továbbra is aktív szerepet vállal: a minap egy a párt vezetésének küldött levelében két vezető párttisztviselő kizárását követelte. A volt jugoszláv államfő élesen tiltakozott az ellen is, hogy az SPS megtartsa a január 18-ra összehívott tisztújító gyűlését. A párt főbizottsága - szembeszállva a pártelnök akaratával - sem az egykori tisztségviselők kizárására, sem pedig a tisztújító kongresszus elhalasztására nem volt hajlandó. (MTI)

Minden ötödik Covid-teszt pozitív eredményt hozott Romániában

Minden ötödik Covid-teszt pozitív eredményt hozott Romániában

Ford Evos néven crossoverként születik újjá a Mondeo?

Ford Evos néven crossoverként születik újjá a Mondeo?

Hét év fegyházra ítélték első fokon a pesti unokázós csalót

Hét év fegyházra ítélték első fokon a pesti unokázós csalót