szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn megbízta a világszervezet főtitkárát, Kofi Annant, hogy négy héten belül gyűjtse össze a BT-tagoktól a terrorizmus elleni harcra tett javaslatokat. A tanács ugyanakkor egyhangú szavazással jóváhagyott egy nyilatkozatot, amely a terrorizmus elleni küzdelem fokozására szólítja fel a világ országait.

A dokumentum emlékeztet rá: súlyos és egyre növekvő a veszélye annak, hogy terroristák tömegpusztító fegyverek birtokába juthatnak. Ezért elengedhetetlen, hogy az ENSZ valamennyi tagállama sürgős lépéseket tegyen a terrorizmus bármely aktív és passzív támogatási formájának megakadályozása és felszámolása érdekében - hangzik a nyilatkozat.
A BT hétfői tanácskozásán kiütköztek az ellentétek Irak ügyében. Egyedül Jack Straw brit külügyminiszter volt Washingtonnal azonos állásponton. Straw azzal kapcsolta össze a terrorizmus elleni harcot az Irak elleni katonai akcióval, hogy a rezsim tömegpusztító fegyverei terroristák kezére kerülhetnek. Joschka Fischer német külügyminiszter ugyanakkor leszögezte, hogy országa ellenzi az Irak elleni háborút, mivel az visszavetné a terrorizmus elleni globális küzdelmet, és katasztrofális következményei lennének a közel-keleti térség stabilitására nézve. Igor Ivanov orosz külügyminiszter figyelmeztetett, hogy a terrorizmus elleni küzdelem sikere a széles antiterrorista koalíció egységétől függ, és a harc még csak az elején tart. Ivanov riasztónak nevezte, hogy a terroristák tömegpusztító fegyverekre próbálnak szert tenni.
A BT tanácskozását Dominique de Villepin francia külügyminiszter, a testület soros elnöke kezdeményezte. Kofi Annan ENSZ-főtitkár megnyitóbeszédében arra intette a világszervezet tagállamait, hogy ne használják fel a terrorizmus elleni küzdelmet a politikai ellenfelek démonizálására, és ne áldozzák fel e harc érdekében a polgári szabadságjogokat.
Tang Csia-hszüan kínai külügyminiszter a tanácskozás kezdete előtt újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy az iraki fegyverzetellenőrök január 27-i jelentése nem a fegyverzetellenőrzés végét, hanem annak új kezdetét jelenti. A szakértőknek több időre van szükségük, a BT-nek tiszteletben kell tartania véleményüket és támogatnia munkájukat - mondta.
A BT a 2001. szeptember 11-i Egyesült Államok-beli terrorcselekmények után terrorizmusellenes bizottságot hozott létre, amely rendszeres jelentést vár az ENSZ tagállamaitól arról, mit tesznek a terrorizmus elleni harc érdekében. Jeremy Greenstock brit nagykövet, e bizottság vezetője figyelmeztetett 13 ENSZ-tagállamot, hogy még mindig nem nyújtották be jelentésüket, s felszólította őket, hogy mulasztásukat március 31-ig pótolják. (MTI)

Veszélyezteti-e az amerikai szabadságot egy mélyen hívő, hétgyermekes anya?

Veszélyezteti-e az amerikai szabadságot egy mélyen hívő, hétgyermekes anya?

Sokáig és kitartóan nem akartam pszichológus lenni

Sokáig és kitartóan nem akartam pszichológus lenni

37,8 Celsius-fok – efelett fogják hazaküldeni a diákokat az iskolák kapujából

37,8 Celsius-fok – efelett fogják hazaküldeni a diákokat az iskolák kapujából