szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az SZDSZ szerint félreértésen alapulnak azok a hírek, amelyek szerint négypárti megállapodás jött volna létre az európai választásokról szóló törvénytervezetről. A párt szerint a választóknak kell eldönteniük, hogy kiből válhat európai parlamenti képviselő, ezért úgynevezett preferenciális listás választásokat kellene tartani. 

Az SZDSZ emlékeztet arra, hogy a jogszabály koncepciójáról szóló tárgyalások megkezdésekor a négy párt közül az MSZP, az MDF és az SZDSZ egyetértett azzal, hogy az európai választások preferenciális listás választások legyenek. Ennek értelmében a választók nem csupán egy pártra adhatják le szavazataikat, hanem azt is befolyásolhatják, hogy a listáról melyik jelölt jusson az Európai Parlamentbe, illetve a bizalmukat inkább élvező jelöltekre is leadhatják szavazataikat.
A közlemény szerint a választójoggal rendelkező, ám a szavazás napján külföldön tartózkodó állampolgárok szavazásának kérdésében az SZDSZ számára elfogadhatatlan a Fidesznek az az elképzelése, hogy a nagykövetségeken alakuljanak meg a választási bizottságok. "Az SZDSZ javaslata az, hogy a távollévők az internet segítségével adhassák le szavazataikat, mivel a választó azonosításának, a többszöri szavazás kiszűrésének technikai feltételei már adottak, ahogy ezt számos ország példája tanúsítja" - zárul a közlemény.
A négypárti megegyezés hírét a Fidesz is cáfolta, s bejelentette, a továbbiakban nem vesznek részt az egyeztetéseken: Salamon László fideszes képviselő szerint Pál Tibor belügyi államtitkár hétfői állításával ellentétben nem alakult ki konszenzus. A Fidesz szerint a külföldi képviseleteken történő szavazás és az összeférhetetlenségre vonatkozó átmeneti szabályozás kérdésében nem jött létre megegyezés. (MTI)
Zártlistás szavazással választjuk majd az EU-képviselőket

Itt a hivatalos hangulatvideó a Samsung rajongóknak szánt telefonjáról

Itt a hivatalos hangulatvideó a Samsung rajongóknak szánt telefonjáról

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Így fejtették meg a katicagyilkos katica titkát

Megvan Japán legnagyobb töke: több mint 400 kilós

Megvan Japán legnagyobb töke: több mint 400 kilós