szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Izraeli katonák vasárnap este lelőttek egy palesztin férfit a Gázai övezet déli részében, Rafah menekülttáborban és ezzel tizennégyre nőtt a hétvégén foganatosított izraeli katonai akció palesztin áldozatainak száma. Izrael korábban bejelentette, hogy a keddi választásokig lezárják a palesztin települést.

Az izraeli csapatok vasárnapra virradóra az intifáda kezdete óta a legmélyebben nyomultak be a Gázai övezetbe és a rajtaütés során tizennégy palesztint megöltek, körülbelül hatvanat pedig megsebesítettek. A halottak közül heten rendőrök illetve fegyveresek voltak.  Izrael előzőleg bejelentette, hogy az ottani választások befejezéséig, szerda reggelig lezárják a palesztin területeket. Később hozzátették, hogy egy-egy átjárót nyitva hagynak Jordánia és a nyugati parti palesztin területek, illetve Egyiptom és a Gázai övezet között (utóbbit éppen Rafahnál, előbbit az Allenby hídnál). A mostani akció révén 2898-ra emelkedett a 2000 szeptemberében kezdődött palesztin felkelés, az intifáda halálos áldozatainak száma. Az AFP összesítése szerint az erőszakos cselekmények következtében 2155 palesztin és 687 izraeli vesztette életét.

Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Saron nyeri az izraeli választásokat?
Izraelben kedden tartják a parlamenti választást, amely az előrejelzések szerint az Ariel Saron vezette Likud győzelmét hozza. Választási kampányát befejezve a voksolás esélyese, Ariel Saron jelenlegi miniszterelnök Haifában vasárnap este azt közölte, hogy győzelme esetén megpróbál minél szélesebb alapú kormányt létrehozni. A kormányfő szombat este a televízióban hangoztatta: soha nem hajlandó kompromisszumra, ha Izrael biztonságáról van szó. Ellenlábasa, a munkapárti Amram Micna kampányzáró felszólalásában azokat biztatta pártjának támogatására, "akik még reménykednek, és hiszik, hogy van kivezető út a reményvesztettségből".  
A legutóbbi felmérések eredménye arra utal, hogy a Likud és várható koalíciós partnere, a középutas Sinui támogatóinak száma visszaesett, míg a kisebb pártoké növekedett. Az előrejelzések így is 64-65 képviselői helyet ígérnek a Likudnak és szövetségeseinek, míg az Izraeli Munkapárt és a baloldali pártok 37-38 helyre számíthatnak a parlamentben, a knesszetben.
Kairóban az arab országok ligája, New Yorkban Kofi Annan ENSZ-főtitkár adott ki közleményt, amelyben elítélték az erőszak kiújulását. A kairói közlemény a nemzetközi közösséget is bírálja, amiért nem tudja megállítani az izraeli akciókat, míg az ENSZ-dokumentum az izraeli hadművelet mellett az izraeli civilek elleni palesztin támadásokat is kritizálja. (MTI)

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

Hétfőtől jön a szigor a tömegközlekedésben, már nem elég a sál vagy a kendő

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

133 millió forint osztalékot vettek ki tavaly Kasza Tibi cégéből

133 millió forint osztalékot vettek ki tavaly Kasza Tibi cégéből