szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A BBC információi szerint a brit kormányilletékesek olyan bizonyítékok birtokába jutottak, amelyek szerint az al-Kaida terrorhálózat sugárzó anyagot terjesztő, úgynevezett "piszkos bomba" előállításán dolgozik.

A "piszkos bomba" nem nukleáris robbanást idéz elő, hanem egy hagyományos töltet detonációjával sugárzó anyagot szór szét minél nagyobb körzetben. A BBC szerint a meg nem nevezett brit kormányilletékesek korábban nem ismertetett dokumentumokat mutattak meg állításuk alátámasztására. Az al-Kaida piszkos bombájáról szóló értesülések a név nélkül idézett kormányforrások szerint olyan brit titkosügynököktől származnak, akik beépültek Oszama bin Laden csoportjának afganisztáni kiképzőtáboraiba. A BBC szerint az ügynökök azt jelezték, hogy az al-Kaidának most már megvan a megfelelő felkészültsége, és talán az alapanyaga is egy ilyen sugárzó bomba megépítéséhez. Az idézett források szerint a munka az afganisztáni Herát városának egy nukleáris laboratóriumában folyik.
A BBC televízió csütörtök éjjel, az értesülés közzétételével egyidejűleg sugárzott egy dokumentumfilmet arról, hogy mi történne, ha London központjában, a Trafalgar téren robbanna fel egy ilyen szerkezet. A szakértők végkövetkeztetése az volt, hogy a belváros jelentős része akár egy évtizedig is lakhatatlanná válhatna a szennyeződés miatt. (MTI)

Katalizátortolvajokat fogtak el a szekszárdi rendőrök

Katalizátortolvajokat fogtak el a szekszárdi rendőrök

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói