szerző:
hvg.hu

Száznyolcvannál több települést nem lehet megközelíteni országszerte, a mellékutak jelentős része járhatatlan; a legkritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Medgyessy Péter miniszterelnök pénteken Miskolcra utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről.

A legkritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol több mint száz települést zárt el a külvilágtól a hó. Fejér megyében több mint ötven, Veszprémben csaknem harminc település megközelíthetetlen. Csütörtök délben lezárták a bajai Duna-hidat, Fejér megyében pedig számos főútszakaszra tilos ráhajtani. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a bokortanyák megközelíthetetlenek, egyes főutakon rendőri és hóekés felvezetéssel, konvojban lehet csak haladni. Az elzárt településekre csak a kotrógépek, katonai járművek segítségével tudnak bejutni a mentők és az áruszállítók. Borsodban azonban már arra is volt példa, hogy kutyák húzta szánnal vittek élelmiszert és ivóvizet egy tanyán élő idős házaspárnak.
Az utakat országszerte folyamatosan takarítják, de a helyenként viharos erejű szél újra és újra hóval borítja be a megtisztított területet. A hótorlaszok esetenként 300 méter hosszúak, magasságuk pedig a 1,5-2 métert is eléri. Az utakon elakadt járművek jelentősen hátráltatják a hóekék munkáját, a keresztbefordult kamionok miatt gyakran hosszú autósorok alakulnak ki. A hóban rekedtek kiszabadítására több helyen igénybe vették a honvédség segítségét. Juhász Ferenc honvédelmi miniszter csütörtöki ismertetése szerint a Magyar Honvédség eszközállományával és több száz katonával áll készenlétben.
Országszerte késnek a vonatok, a járatok átlagosan 20-30 perccel maradnak el a menetrendtől, de előfordulnak 100 perces késések is. Ferihegy rendben indítja és fogadja a repülőgépeket. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a hótakaró vastagsága a keleti megyékben várhatóan csupán 1-1,5 centiméterrel növekszik csütörtök estig. Péntek délutánig további hószállingózás várható, péntek délutántól érezhetően gyengül majd a szél, nyugodt, de hideg időjárás várható, legfeljebb hószállingózással. A szakemberek a hónap közepéig nem számítanak enyhülésre.
 
"Garantáljuk, hogy a gyógyszerek és az élelmiszerek azokra a településekre is eljutnak, amelyek el vannak zárva a külvilágtól" - hangsúlyozta Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön, miután megbeszélést folytatott a rendkívüli hóhelyzet kapcsán hozott intézkedésekről a belügy-, a környezetvédelmi valamint a honvédelmi miniszterrel. Medgyessy Péter közölte, a kormány pénteken reggel fél 8-kor tartja ülését, 9-kor pedig vonattal Miskolcra utaznak, hogy a térségben tájékozódjanak a havazás kapcsán hozott intézkedésekről, illetve a vélhetően kialakuló árvízhelyzetről. A kormányfőt elkíséri Lamperth Mónika belügyminiszter, Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter, valamint Réthy Imre, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közigazgatási államtitkára. Kóródi Mária közölte, hogy a szaktárcánál már folyik a felkészülés az esetleges árvízhelyzetre.  A miniszterasszony elmondta: a Tisza vízgyűjtő területén rendkívüli a helyzet, a hómennyiség kétszerese az átlagosnak, ezért az olvadás megindulásakor komoly belvízveszélyre kell számítani. (MTI)
Hírek Havazás: útlezárások, kamionstop, iskolai szünet

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

Három helyen is lelassult a forgalom balesetek miatt: az M0-son és Heves megyében

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Karácsony: "Leckét adtunk demokráciából mindenkinek Magyarországon"

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Újabb plakátokat rongáltak meg az ARC kiállításon

Az edelényi Fidesz elnöke kiállt Molnár Oszkár mögül

Az edelényi Fidesz elnöke kiállt Molnár Oszkár mögül

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte

Kulcshelyeket vitt az ellenzék, de a megyei jogú városok többségét a Fidesz nyerte