szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) tudomásul vette, hogy a Vér és Becsület Kulturális Egyesület (VBKE) február 15-én a Kossuth Lajos téren rendezvényt tart.

Domokos Endre János, az egyesület ügyvivője elmondta: az eseményt csütörtökön jelentették be a rendőrségnek, miután kézhez vették azt a határozatot, amely a közlekedés aránytalan sérelmére hivatkozva megtiltotta, hogy a február 15-én, az Erzsébet térről a Kossuth Lajos térre vonulva tartsanak rendezvényt a fővárosban. A BRFK az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a rendőrség tudomásul vette a Kossuth Lajos téri rendezvény megtartását.
Az egyesület korábban a budai Várban tervezte megtartani rendezvényét, amelyen a II. világháborúban a szovjet csapatok által ostromolt budai Várból 1945. február 11-én kitörést megkísérlő német és magyar katonákra kívánt emlékezni, de az I. kerületi önkormányzat január 20. és február 28. közötti kulturális rendezvénye ezt nem tette lehetővé. Később, többek között, az Andrássy útra jelentettek be felvonulást, de ezt is megtiltotta a rendőrség, akárcsak a február 9-ei, a Hősök terére tervezett demonstrációt, mindkettőt arra hivatkozva, hogy azok megzavarnák a forgalmat.
Közben a Fővárosi Főügyészség csütörtökön keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságra a Vér és Becsület Kulturális Egyesület bejegyzésének törlését indítványozva. Borbély Zoltán, a főügyészség szóvivője elmondta, a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezésére a Fővárosi Főügyészségen elrendelt vizsgálat megállapította: a 2001 februárjában alapított és 2002 májusától közhasznú szervezetként nyilvántartott egyesület egyértelműen alkotmányellenes céllal működik. A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy a kinyilvánított kulturális céloktól eltérően az egyesület tagjai vállaltan újfasiszta eszményeket követnek, amelyek ellentmondanak a Magyarország által is aláírt 1947-es párizsi békeszerződésben foglaltaknak. (MTI)

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

Megerősítette az operatív törzs, hogy aki jogosult és odamegy, azt beoltják

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél

És akkor kiderült, egy lezárást megszervezni bonyolultabb a stadionépítésnél