szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A játszma véget ért, Szaddám Huszeint meg fogjuk állítani - jelentette ki George Bush amerikai elnök csütörtökön este a Fehér Házban. Az elnök szerint az ENSZ-határozatok semmit nem érnek, ha nincs mögöttük valódi eltökéltség, és az USA az ENSZ felhatalmazása nélkül is intézkedni fog. Bush beszédét követően emelkedni kezdett a nyersolaj világpiaci ára. Oroszország jelenleg nem lát okot arra, hogy az ENSZ BT áldását adja egy katonai beavatkozásra - jelentette ki pénteken Moszkvában Igor Ivanov orosz külügyminiszter. Közben Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek vezetője bejelentette: javuló együttműködést tapasztal Bagdad részéről.

Bush elnök Colin Powell külügyminiszterrel az oldalán a sajtó képviselői előtt nyilatkozva jelezte, hogy az Egyesült Államok üdvözölne és támogatna egy új BT-határozatot, ha a világszervezet vezető testülete abban egyértelművé teszi, hogy ragaszkodik követelései teljesítéséhez. "A határozatok nem sokat jelentenek eltökéltség nélkül. A testületnek meg kell mutatnia, hogy szavainak súlya van. Nem hátrálhat meg, ha követeléseivel szembeszegül és gúnyt űz belőle egy diktátor" - tette hozzá az amerikai elnök. George Bush leszögezte, hogy ha az ENSZ tétlen marad, az Egyesült Államok egy szélesedő koalícióval összefogva fogja lefegyverezni a bagdadi rezsimet. "Az iraki elnök országát börtönné, méreggyárrá, hazafiak és másként gondolkodók kínzókamrájává változtatta. Szaddám Huszeinnek megvan az indítéka, az eszközei, az elvetemültsége és gyűlölete, hogy fenyegesse az amerikai népet" - érvelt Bush.
A Fehér Ház ugyanakkor csütörtökön megerősítette, hogy az Egyesült Államok folytatja diplomáciai megbeszéléseit Colin Powell külügyminiszter szerdán elhangzott beszéde után is. "A diplomáciai szakasz folytatódik" - mondta Ari Fleischer fehér házi szóvivő, aki annak időtartamával kapcsolatban csekély támpontot adott. "Az elnök csak annyiban állapított meg menetrendet, hogy kijelentette: hetekről, nem pedig hónapokról lehet szó" - emlékeztetett a szóvivő. A Perzsa-öböl térségében jelenleg már 200 ezer amerikai és 40 ezer brit katona állomásozik.
Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek vezetője szerint Bagdad igyekszik nagyobb mértékben együttműködni a világszervezet ellenőreivel. Erre vall, hogy az ellenőrök végre meghallgathattak egy iraki tudóst helyi hatósági "felvigyázók" jelenléte nélkül - mondta Blix a bécsi ENSZ-központban, ahol meglátogatta az oktatáson részt vevő leendő újabb ENSZ-ellenőröket. Hangsúlyozta azonban, hogy ez még önmagában nem elég, sokkal nagyobb együttműködő készséget vár el az arab országtól, és nagyon határozottan figyelmeztetni is fogja erre Szaddám Huszein iraki elnök rendszerét a hét végén, amikor a bagdadi hatóságok meghívására Mohamed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával Irakba látogat.
Oroszország jelenleg nem lát okot arra, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa áldását adja egy katonai beavatkozásra - jelentette ki pénteken Moszkvában Igor Ivanov orosz külügyminiszter. Ivanov pénteki közlése válasznak tekinthető George Bush csütörtöki nyilatkozatára, amelyben az amerikai elnök újabb BT-határozatot szorgalmazott annak megerősítésére, hogy a Biztonsági Tanács elszánta magát az iraki tömegpusztító fegyverek leszereltetésére. Moszkva meggyőződése szerint folytatni kell Irakban a nemzetközi ellenőrzéseket. Ha arról lenne szó, hogy a világszervezet egy újabb határozat formájában adjon további támogatást az ENSZ-ellenőröknek, azt nem elleneznénk - mondta az orosz diplomácia vezetője.
Bush szavaiból mindenesetre az árutőzsdék olajkereskedői azt olvasták ki, hogy a háború nem hónapokon, hanem néhány héten belül megkezdődik, így emelkedett a nyersolaj ára. A brókerek attól tartanak, hogy háború esetén megszakadhat az olajszállítás Irakból, a világ nyolcadik legnagyobb olajexportőr országából és a Közel-Keletről, amely a világ olajexportjának egynegyedét adja. A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel 34,32 dollár volt, 16 centtel drágább a csütörtöki New York-i záró árnál. Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, márciusi határidőre péntek reggel 1,0305 dollárba került gallononként a szingapúri ACCESS-ben, 0,22 centtel többe, mint csütörtökön New Yorkban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj a legközelebbi, márciusi határidőre szerdán hordónként 8 centtel, 31,45 dollárra emelkedett a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén. (MTI)
Hírek A NATO a jövő hét elején megkezdheti a felkészülést a háborúra
Hírek Amerikai politikusok élesen bírálják az USA Irak-politikáját ellenző európai államokat
Hírek Annan szerint még elkerülhető a háború; folytatódik az amerikai csapatösszevonás

Megerőszakolt egy 98 éves nőt egy francia férfi, hat év börtönre ítélték

Megerőszakolt egy 98 éves nőt egy francia férfi, hat év börtönre ítélték

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Még az idén újra felszállhatnak a Boeing 737 MAX-ok Európában

Bottas simán nyert Hamilton büntetése után

Bottas simán nyert Hamilton büntetése után