szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Irak ellen tervezett háború elutasítására, a béke megőrzése mellett tömegtüntetéseket rendeztek szombaton szerte a világon. A többmillió embert megmozgató, csaknem hatszáz nagyobb demonstráció közül szombat délutánig csupán a görögországi megmozdulásokon történtek komolyabb incidensek. Budapesten a Civilek a békéért tömörülés által szervezett tüntetésen több tízezer ember vett részt.

Békedemonstrációt tartott az iraki konfliktus esetleges fegyveres rendezése ellen a Civilek a békéért tömörülés szombaton Budapesten; a tiltakozásukat kifejező civil szervezetek a világ számos pontján ezen a napon megrendezett háborúellenes megmozdulásokhoz csatlakoztak. Mivel a vártnál nagyobb tömeg elfoglalta a Liszt Ferenc tér és a Jókai tér közötti területet, a rendőrség lezárta az Andrássy utat a Nagymező utca és az Oktogon között. A tömeg ezután elindult az Andrássy úton, amelyet az előzetes tervekkel ellentétben - miszerint a demonstrálók csak a menetrend szerinti jobb oldalon a szervizutat és a járdát foglalták volna el - teljes szélességében lezárt a rendőrség. A Hősök terén Simó Endre, a mozgalom egyik szervezője az MTI-nek nyilatkozva százezer fős tömegről beszélt. A XIV. kerület illetékes rendőrparancsnoka a résztvevők számáról nem kívánt nyilatkozni; a hvg.hu helyszíni tudósítója 15-20 ezer fősre becsülte a tömeget. Simó a civilek nevében felszólította a magyar kormányt: ne tegyen eleget annak a kérésnek, miszerint az amerikai kormány hadifelszereléseinek és csapatainak szállítására igénybe venné a magyar köz- és vasutakat. A mozgalom aktivistáinak felszólalása után "békeünnep" vette kezdetét különböző előadók részvételével. Az „ünnepet” időnként kisebb szópárbajok és politikai hangvételű bekiabálások tarkították, mivel az igen heterogén tömeg egyes csoportjai nehezen viselték egymás közelségét. A békedemonstráció elindulásával egy időben a mozgalom petíciót juttatott el az Országgyűléshez és az amerikai követséghez, amelyben elítélték az iraki konfliktus katonai úton történő rendezését.
Békelánc elnevezéssel tartott demonstrációt egy esetleges iraki háború ellen szombaton Budapesten a Humanista Mozgalom, a Szolidaritás Ifjúsági Alternatíva, valamint a Zöld Fiatalok is. A béketüntetés résztvevői transzparensekkel vonultak a Műegyetem rakpart-Szabadság-híd-Fővám tér-Kálvin tér-Astoria útvonalon az Erzsébet térre. A demonstrálók a Szabadság-híd teljes hosszán békeláncot alkotva, békeüzeneteket hordozó papírhajókat dobtak a Dunába. A háború ellen tiltakozó, főleg fiatalokból álló tömeg - amely a demonstráció végső állomását megközelítve már a Deák tértől egészen az Astoriáig érő, hármasával, négyesével vonuló sort alkotott - az Erzsébet téren hallgatta meg a szervezők és a csatlakozó szervezetek szónokait. A békedemonstrációt az Anima Sound System Erzsébet téri koncertje zárta.
Európa legnagyobb városai közül Londonban csaknem egymillió ember gyűlt össze a háború ellen tiltakozva. Rómában a szervezők szerint hárommillió ember vett részt az iraki háborút ellenző tüntetésen, s százezrek vonulnak fel Párizsban is. Berlinben a szervezők mintegy százezer részvevőt vártak, de a hírügynökségek szerint mindössze néhány tízezren gyűltek össze a város keleti és a nyugati végén. Moszkvában közel ezer ember tüntetett a kommunista párt felhívására. Amszterdamban több mint 25 ezer ember demonstrált a háború ellen. Húszezren tüntettek Bécsben, tízezren Zágrábban és ezerötszázan Varsóban. Szófiában és Minszkben kétezren gyűltek össze a tiltakozó akcióra. Prágában mindössze háromszáz ember tüntetett.
Incidensről szombat délutánig egyedül Görögországból érkezett hír: Athénban a rendőrség az amerikai nagykövetség épülete közelében összecsapott tüntetőkkel, és könnygázt vetett be ellenük. A békésen tüntetők több ezres tömegéről levált anarchisták egy több száz fős csoportja, és benzines gyújtópalackokkal, kövekkel dobálta meg a rendőröket. A csuklyát, bukósisakot viselő anarchisták a belvárosban betörték több tucat üzlet kirakatát, és gyújtópalackot dobtak egy görög napilap irodájába. Az ország északi részén fekvő Szalonikiben a rendőrök szintén összecsaptak az amerikai konzulátus előtt tüntető anarchistákkal.
A rendezők várakozásai szerint az ázsiai városokban tartott tüntetések a részvevők száma alapján összemérhető azokkal az óriás demonstrációkkal, amelyeket az 1970-es évek elején tartottak a vietnami háború ellen. Kuala Lumpurban a rendőrségi tiltás ellenére kétezren tüntettek az amerikai nagykövetség előtt, amelynek épületét kétszáz rohamrendőr és vízágyúk vették körül. Pakisztánnak mintegy húsz városában rendeztek háborúellenes tiltakozást. Ausztráliában Perth-ben, Hobardban, Canberrában rendeztek tüntetést. Vasárnap Brisbane-be, Darwinba, Adelaide-be és Sydney-be terveznek hasonló megmozdulást. A legjelentősebb ausztráliai demonstráció valószínűleg a pénteki melbourne-i volt, amelyen százezer fő vett részt. (Nagy-Britannia mellett Ausztrália az egyetlen ország, amely katonai erőt küldött az Arab-öbölbe az Irak elleni háborúra készülve.)

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Kiderült, hogy Harryék már az esküvő előtt házasok voltak

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz

Bukarest is zár, Temesváron állandó kijárási korlátozás lesz