szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány a négy parlamenti frakció egyetértésével még hétfőn a Ház elé terjeszti azt a határozati javaslatot, amelynek értelmében Magyarország engedélyt ad arra, hogy területén vasúton és közúton, illetve légtérben áthaladhassanak a NATO-országok és a leendő tagállamok Törökország védelmének megerősítését szolgáló katonai szállítmányai.

A hétfői négypárti egyeztetésen a frakciók képviselőin kívül részt vett Medgyessy Péter miniszterelnök, Juhász Ferenc honvédelmi miniszter és Kovács László külügyminiszter. Az ellenzéki frakciók azzal a feltétellel járultak hozzá az előterjesztés támogatásához, hogy az év végéig szóló engedély kizárólag a washingtoni szerződés negyedik cikkelyével összefüggő szállítmányokra vonatkozik. A javaslatot előbb a frakciók tárgyalják meg, majd még hétfőn - a házszabálytól eltérve - a parlament is dönt a kérdésben. A négypárti egyeztetésen a Fidesz javaslatára nem tárgyaltak arról, hogy az Irak elleni háborús készülődés során Magyarország engedélyezze-e az áthaladást az amerikai csapatoknak. Simicskó István, a Fidesz biztonságpolitikai kabinetjének vezetője hangsúlyozta: ez ügyben fontos megvárni az ENSZ Biztonsági Tanácsának újabb határozatát.
Az Egyesült Államok azt kérte, hogy fegyveres erői személy- és teherszállításra igénybe vehessék az ország közútjait és vasútvonalait. Korábban felvetődött, hogy ha az amerikai kérés csak átvonulásra vonatkozik, elegendő a kormánydöntés, amennyiben viszont egy Magyarország területéről indított katonai akcióban való részvételre irányul, akkor minősített parlamenti szavazásra van szükség. Ennek kapcsán Juhász Ferenc megjegyezte: szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy a Magyarország területén átszállítandó fegyveres erő egy esetleges Irak elleni akcióban is szerephez jut. Ezért szükséges parlamenti szavazás a kérdésben. Juhász Ferenc korábban jelezte azt is, hogy az amerikai kérés nem jelöli meg a köz- és vasúthasználat idejét. Az amerikai kérés támogatásához kétharmados többségre van szükség az Országgyűlésben.
Herényi Károly, a Magyar Demokrata Fórum (MDF) parlamenti képviselőcsoportjának vezetője vasárnap elmondta: pártja részt vesz az egyeztetésen, és az amerikai felkérés tartalmának ismeretében dönt a házszabálytól való eltéréshez, illetve a Magyarország területén történő amerikai csapatmozgáshoz való hozzájárulásról.  Herényi hozzátette, hogy szerinte meglepő, hogy a magyar Országgyűléshez ez a kérés nem a szlovák megkereséssel egyidejűleg érkezett. A szlovák parlament már a múlt héten döntött arról, átengedi a közutak és a vasút használatát az amerikaiaknak.
Orbán Viktor volt miniszterelnök vasárnap Villányban a környékbeli polgári körök összejövetelén az iraki kérdésről szólva kifejtette: Magyarország sem vonhatja ki magát a nemzetközi közösség egységes akarata alól, ám ha ilyen egységes akaratról nem beszélhetünk, helyesebb várakozni. (MTI)

Spiegel: Sikeres Orbán politikája a demokrácia leépítésére

Spiegel: Sikeres Orbán politikája a demokrácia leépítésére

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Patinás Mercedes 300 SL-t találtak egy elhagyott pajtában

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"

Háború hősök nélkül - Német minisorozat egy "titkos regényből"