szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Vatikán néhány napja a kutatók számára is megnyitott titkos levéltárának tanúsága szerint Edith Stein zsidó származású karmelita apáca 1933 áprilisában, nem sokkal Hitler hatalomra jutása után hiába kérte levélben XI. Pius pápát, hogy foglaljon nyilvánosan állást a német nemzetiszocializmussal szemben. A zsidóüldözésről beszámoló apáca 1942-ben Auschwitzban lelte halálát.

A Vatikán csak idén február 15-én nyitotta meg a kutatók előtt titkos levéltárának azt a részét, amely az Apostoli Szentszék és Németország 1922-1939 közötti kapcsolataira vonatkozó iratokat tartalmazza, és Keresztes Terézia Benedikta nővér (Edith Stein) elveszettnek hitt levele révén máris szenzációs dokumentum került elő - jelentette a KAI lengyel katolikus hírügynökség.
   
A hithű zsidó családból származó, katolikus hitre tért Edith Steint, a kiváló filozófust és misztikust, Edmund Husserl tanítványát, aki a karmelita rendbe lépett, a nácik az auschwitzi megsemmisítő táborba hurcolták, ott pusztult el egy gázkamrában 1942 augusztusában. Elkerülhetetlen halálát a zsidó népért vállalt áldozatként értelmezte. II. János Pál pápa 1998. október 11-én Edith Steint egykori szülővárosában, Wroclawban (Breslau) szentté avatta, 1999. október elsején pedig Sienai Szent Katalinnal és Svájci Szent Brigittával együtt Európa védőszentjévé nyilvánította.
   
"Mindaz, ami nap mint nap történik Németországban, egy magát kereszténynek minősítő kormány tetteinek a következménye" - olvasható az 1933-ban íródott levélben. "Hetek óta várjuk és reméljük, nemcsak zsidók, hanem hívő németországi katolikusok ezrei, sőt - gondolom - az egész világ, hogy Krisztus egyháza felemeli a hangját, és véget vet a Krisztus nevében zajló igazságtalanságnak" - folytatódik a levél. Edith Stein felteszi a kérdést: "Vajon a faj és az állami erőszak istenítése, amellyel a rádió naponta bombázza a társadalmat, nem tekinthető-e nyilvánvaló eretnekségnek?"
Korábbi feltevésekkel ellentétben Edith Stein két hónappal Hitler hatalomra jutása után nem kérte XI. Piust, hogy adjon ki enciklikát, amelyben nyilvánosan elítéli a náci ideológiát. A levél a következő szavakkal kezdődik: "Szentatyám, mint a zsidó nép gyermeke, aki Isten kegyelméből 11 éve a katolikus egyház gyermeke, bátorkodom a kereszténység atyjának tudomására hozni azt, ami németek millióit bántja."
A pápa válaszáról maga Edith Stein tett említést. Feljegyzéseiben ezt írta: "Bizonyos idő után pápai áldást kaptam a magam és hozzátartozóim számára. Más nem történt." (MTI)
Orbán: Hiába nevezik át a kvótát, attól még kvóta marad

Orbán: Hiába nevezik át a kvótát, attól még kvóta marad

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

A Doom Eternal lesz a Microsoft első nagy fogása, bekerül az Xbox Game Passba

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma

Hamarosan a 32 milliót is eléri a világ koronavírus-fertőzöttjeinek száma