szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Feltehetően megrendelésre lopták el a Kiscelli Múzeumból tavaly nyáron azt a négy nagy értékű képet, amelyet hétfőn találtak meg egy használaton kívüli budapesti lakásban. Az eltulajdonított műtárgyak összértéke 100 millió forint.

A négy festményt - Czóbel Béla A szakácsnő és Lila csendélet című képeit, Márffy Ödön Vacsorázó társaság és Szobotka Imre Piac című munkáját - három férfi lopta el tavaly július elsején éjszaka a múzeumból. A becsomagolt festményeket az egyik gyanúsított bérelt budai lakásban rejtegették. A lopást végrehajtó két férfi egyike kötélen mászott fel a képkeért. A riasztó jelzésére menekülni próbált, leesett és megsérült. A képeket a közelben várakozó harmadik társuk autóval egy budapesti orgazdához vitte. A férfira később a helyszínen hagyott vérnyomok alapján DNS-vizsgálattal bizonyították rá a képlopás elkövetését.
Kiderült, hogy a sérült férfi képzett alpinista volt, lakásán olyan felszerelések kerültek elő, amelyeket a múzeumnál is használtak. Ellenőrizték a férfi kapcsolatrendszerét, így az elkövetésben segédkező két ember mellett tavaly decemberben az orgazdát is elfogták és előzetes letartóztatásba helyezték - közölték a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtótájékoztatóján.
   
Fitz Péter, a Kiscelli Múzeum igazgatója szerint az ellopott négy festmény nem volt biztosítva: ez nemzetközileg sem gyakorlat, mivel az ilyen nagy értékű műalkotások pótlása lehetetlen. Az eltulajdonított négy műtárgy közül Czóbel Béla két festménye és Márffy Ödön képe az 1960-as években került a múzeum tulajdonába, Szobotka Imre festményét pedig 1975-ben vásárolták meg. (MTI)

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Íme az ötös lottó nyerőszámai

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken

Lemond egy német politikus, akinek a cége több százezer eurót kaszált maszkbeszerzéseken