szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke nem számol azzal, hogy megbüntetik őket a Kirch médiacsoporttal kötött titkos szerződésük miatt, mivel – így az elnök - „senkit nem károsítottak meg”. A német futballklub plusz milliókat kapott a Kirchtől annak fejében, hogy nem ellenzi a bajnoki mérkőzések közvetítési jogainak úgynevezett központi értékesítését, amelyet a német szövetség intéz. A Bundesliga klubok többsége úgy véli, hogy a müncheniek ily módon jogtalan előnyre tettek szert.

A Német Labdarúgó Liga vizsgálatot indított az ügyben, hogy kiderítse, milyen jogcímen kapott a Bayern 1999 és 2002 között 40 millió márkát. Franz Beckenbauer, a Bayern München elnöke nem számol azzal, hogy megbüntetik őket, mert titkos szerződést kötöttek a Kirch médiacsoporttal, mivel „senkit nem károsítottak meg”. Reinhard Rauball gazdasági jogász, a Borussia Dortmund volt elnöke azonban nem így ítéli meg az esetet. Szerinte az is elképzelhető, hogy a titkos paktum miatt licencmegvonással sújtják a Bayernt. A Bundesliga klubok többsége szintén úgy véli, hogy a müncheniek ily módon jogtalan előnyre tettek szert. Bernd Handschuhmacher ügyvéd keresetet nyújtott be a müncheni tartományi bíróságon az FC Bayern AG és a Kirch Media felelősei ellen.
A Bundesliga mérkőzéseinek közvetítési joga a Kirch csoporté, aki ezt különböző tévéállomásoknak továbbértékesíti. Korábban a bajorok nehezményezték, hogy nem áll arányban "vonzerejükkel" az a pénz, amelyet a központi elosztásból kapnak (a 290 millió eurós szerződésből 20 millió euró). Szakemberek szerint a bajorok, mint a legnagyobb nézőcsalogatók, sokkal több pénzhez jutnának, ha a tv-jogokat külön-külön, egyénileg értékesítenék. A bajorok végül is szolidárisak maradtak a többiekkel, a 36 első és második ligás csapattal. Bár szerintük, mint csúcsklubnak több járt volna, de látszólag beletörődtek a szerényebb összegbe.
A hamburgi Manager Magazin azonban a múlt héten nyilvánosságra hozta: a legeredményesebb és leggazdagabb német futballklub plusz milliókat kapott a Kirchtől annak fejében, hogy nem ellenzi a bajnoki mérkőzések közvetítési jogainak központi értékesítését. A Manager Magazin szerint a képmutató elégedettség mögött az húzódott meg, hogy időközben titokban létrejött a szerződés a Kirch-konszernnel a "felárról".
A Kirch-konszern az első három évre 30 millió márkát (15,4 millió eurót) ígért, a 2003-2004-es szezontól kezdve pedig ennél is több, 50 millió márka (25,6 millió euró) lett volna esedékes, ha a Kirch időközben nem jut csődbe. A hamburgi magazin szerint a Kirch két szezonban összesen 40 millió márkának megfelelő összeget fizetett ki eddig az FC Bayernnek, különböző marketingszerződések címén.
Frank Mackerodt, a Hamburger SV felügyelőbizottságának tagja úgy nyilatkozott, hogy ha igazak a hírek, akkor a versenyfeltételek eltorzításáról van szó. Szerinte a bajoroknak nem csak a pótlólagos bevételeket kell leadniuk a ligának, de esetleg az adott időszakban szerzett bajnoki címtől is meg kellene fosztani a klubot, hisz a pénzt játékosvásárlásra is fordították. Uli Hoeness, az FC Bayern menedzsere cinikusan fogadta a felzúdulást, a Bayernnel szemben mindig is tapasztalható irigységről beszélt, s arról, hogy „már megint okosabbak voltak, mint a világ többi része”. (MTI)
Frissítse az iPhone-ját, már javított is az Apple pár hibát

Frissítse az iPhone-ját, már javított is az Apple pár hibát

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Muszbek Mihály: Ma annyi állami pénz megy a fociba, hogy fel se tűnik a piaci forrás hiánya

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok

Szasa Filipenko: Nem lep meg, hogy Orbán és Lukasenka barátok