szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz oktatási kabinetje szerint a verseny hiánya miatt százmilliókkal is többet fizethetnek az adófizetők, mivel az Oktatási Minisztérium helytelenül írta ki a Sulinet-programmal kapcsolatos pályázatot. A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) felfüggesztette a pályázatot, a döntésig az oktatási miniszter szerint a jelenlegi szolgáltatóval működik tovább a Sulinet.

Pokorni Zoltán, az oktatási kabinet vezetője szerint a kiírt közbeszerzés álversenyt eredményezett, mivel a győztes pályázónak, ha az nem a Matáv-csoport valamely tagja, mindössze hat napja van egy többmilliárdos, közel 2300 végpontból álló rendszer kiépítésére. Ezt tekintetbe véve szerinte egyáltalán nem meglepő, hogy a tenderre egyetlen ajánlat érkezett. A győztes ismét a Matáv-csoport lehet, amely az Elender háta mögé bújva nyeri el a 2,5-3 milliárd forintos megrendelést - mondta Pokorni, aki szerint a Közbeszerzési Döntő Bizottság is azért függesztette fel az oktatási tárca közbeszerzési eljárását, mert megalapozottnak találta a Gazdasági Versenyhivatal beadványát, amely szerint a kiírás nem felel meg a hatályos törvénynek.
Pokorni szerint a Fidesz megengedte a részteljesítéseket, így tényleges verseny alakulhatott ki az országosan monopolhelyzetben lévő Matáv és a helyi szolgáltatók között."Ma sem tudunk jobbat tanácsolni Magyar Bálintnak, az egységes szolgáltatási követelmények mellett ne országosan egy szolgáltatótól, hanem körzetenként a legjobb ajánlattevőtől vásároljon" - mondta. Így már tavaly júniusban kiírható lett volna a tender, és igazi versenyben töredékáron juthatnának internet-szolgáltatáshoz az iskolák, a tárca pedig elkerülhette volna annak kockázatát, hogy közel 30 ezer monitor elsötétüljön az iskolákban - vélte. Pokorni szerint a korábbi szerződés lejárt és törvényes keretek között nem meghosszabbítható (tegnap Magyar Bálint oktatási miniszter azt mondta, a KD döntéséig a jelenlegi szolgáltatóval, az Elender-Matávcom konzorciummal működik tovább a Sulinet). Ha a tárca el akarja kerülni a durva törvénysértést, akkor egyetlen esélye van: eléri, hogy a jelenlegi szolgáltatók ingyen adják szolgáltatásukat a jogi helyzet tisztázódásáig - jelentette ki Pokorni. (MTI)
A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A koronavírus-járvány jótéteménye: az orrszarvúkra vadászók megijedtek tőle

A CEU rektora szerint az SZFE-vel azt folytatja a hatalom, amit velük elkezdett

A CEU rektora szerint az SZFE-vel azt folytatja a hatalom, amit velük elkezdett

Jobb kamerát szeretne a telefonjába? Egyszerű: csak vegye ki és cserélje újra

Jobb kamerát szeretne a telefonjába? Egyszerű: csak vegye ki és cserélje újra