szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hongkongi orvosok bejelentették, hogy sikerült azonosítaniuk a már több halálos áldozattal járó atípusos tüdőgyulladást okozó vírust. Egyelőre nem ismeretes, hogy új vírustörzsről van-e szó, és azt sem lehet tudni, hogy gyógyítható-e a betegség - írja a BBC.

A Chinese University of Hong Kong és a Prince of Wales Hospital orvosai szerda reggel bejelentették, hogy sikerült azonosítaniuk annak az atípusos tüdőgyulladásnak a kórokozóját, amelyre az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) múlt szombaton hívta fel világszerte a figyelmet és eddig 11 halálos áldozatot szedett a világ számos pontján - írja a BBC. A legutóbb regisztrált áldozat egy Vietnámban dolgozó francia orvos, aki szerda reggel halt bele a betegségbe, amelyet más néven súlyos akut légúti szindrómának (SARS) neveznek. A megbetegedések száma világméretekben összesen 219-re növekedett.
A kutatóknak további vizsgálatok elvégzésére van szükségük ahhoz, hogy kiderítsék, új vírustörzsről van-e szó, és hogy az ismert gyógyszerek segítségével lehet-e ellene harcolni. Az egyetem szóvivője ugyanakkor úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy úgy tűnik, a Hong Kongban kezelt betegek eddig megfelelő kezelést kaptak a betegség ellen. A hongkongi kutatók szerint a vírus szerkezetével kapcsolatos eddigi vizsgálatok alapján úgy ítélik meg, hogy az a paramyxovírusok (szabálytalan, illetve gömb alakú, egyszálú RNS-t tartalmazó, burokkal rendelkező ember- és állatpatogén vírusok) családjába tartozik. Ebbe a családba tartoznak egyébként a parainfluenza vírusok is, amelyek emberben és emlős állatokban légúti megbetegedéseket okoznak.
David Heymann, a WHO fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának vezetője kedden bejelentette: nincs ok a pánikra, mivel az atípusos tüdőgyulladás a jelek szerint nem terjed olyan gyorsasággal, nem olyan fertőző, mint az influenza sok más válfaja.
Messengert használ? Egy darabig még nem lesznek biztonságban az üzenetei

Messengert használ? Egy darabig még nem lesznek biztonságban az üzenetei

Marabu Féknyúz: Nem kell rablóálarcot venni!

Marabu Féknyúz: Nem kell rablóálarcot venni!

9 ezer forintnyi dinárt kap Szerbiában, aki beoltatja magát

9 ezer forintnyi dinárt kap Szerbiában, aki beoltatja magát