szerző:
hvg.hu

Marie Trintignant 41 éves francia fimszínésznőt élettársa, Bertrand Cantat 39 éves francia rockénekes vilniusi szállodai szobájukban minden jel szerint halálra verte, bár amíg a vizsgálat kétséget kizáróan meg nem állapítja, valóban ütlegek okozták-e a színésznő halálát, nem vethető el Cantat verziója, a verekedés közbeni szerencsétlen esés sem. Értelmiségi párról van szó; a családon belüli erőszak, úgy látszik, nem a társadalmi helyzet függvénye és nem is magánügy. Sem külföldön, sem nálunk.

Noha egy féltékenységi dráma körvonalai rajzolódnak ki, az újságok egyelőre nem részletezik a háttérben húzódó okokat, nem vájkálnak a két híresség magánéletében. A The Guardian beszámolója szerint a litván nyomozók feldúlt szállodai szobát találtak, ahol minden az összetűzés nyomait viselte. A személyzet az eset idején, hajnalban a lakosztályból jövő nagy zajra lett figyelmes. A benyitó szállodai alkalmazottól Cantat elnézést kért és azt ígérte, csend lesz. Reggel fél nyolcra ő és párja, Marie Trintignant is kórházban volt, utóbbi életveszélyes sérülései miatti kómában, előbbi alkohol- és gyógyszertúladagolás miatt.
Mindketten sztárok voltak hazájukban. Marie Trintignant szülei is hírességek, ő maga vagy harminc filmben játszott, sokszor nehéz sorsú, kiszolgáltatott, vívódó nőket. Cantat a Noir Desir nevű, nálunk is jól ismert francia rockzenekar énekese nemcsak szertelen rock and roll életformájáról volt híres, hanem a rasszizmussal és a globalizmussal szembeni harcos (olykor militáns) kiállása, valamint Le Pen-ellenes fellépése miatt is.
Cantat, akinek korábban nem voltak ismert erőszakos cselekményei, a hozzá közelállók szerint meg akarta ölni magát a történtek után. Volt barátnője, Christine Aradi, aki meglátogatta a kórházban,arról számolt be, hogy öngyilkossági kísérletet végrehajtó más betegekkel együtt, lekötözve tartják az énekest, elégtelen táplálás mellett, megalázó körülmények között. Amikor már Cantat képes volt tanúskodni, a litván rendőrségnek azt vallotta, hogy egy "őrült veszekedés nyomán történt baleset", nem pedig szándékos erőszak okozta Marie Trintignant halálát. Ezt az orvosi jelentések nem támasztják alá maradéktalanul. Az MTI a Le Monde-ot idézi: az agyvizenyő, amely a színésznő halálát okozta, nem alakulhat ki pusztán csak elesés vagy egy egyszerű pofon következtében, a színésznő agysérülései olyanok, mint a közúti balesetek áldozataié, például bukósisak nélkül száguldozó motorosoké vagy olyan autóvezetőké, akik nem kapcsolták be a biztonsági övet.
A Time magazin a családon belüli erőszak összefüggésébe ágyazza a történteket, s arra mutat rá, hogy nem társadalmi helyzet, életkor, képzettség, műveltségi szint, foglalkozás függvénye az otthoni erőszak. Ha hasonló kategóriákban kezdenénk gondolkodni - írja a lap - elvesztjük a megértés lehetőségét. Az eset a családon belüli erőszak új megközelítésének szükségességét veti fel: a feldolgozatlan konfliktusok, az alkohol, a drogok mind-mind ott vannak az okok között, éppúgy, mint a nő-férfi viszony, a szexualitás mély, bonyolult összefüggései, illetve a nők általában vett kiszolgáltatottabb helyzete. A Time Barbara Helfferichet, az EU szociális biztosának esélyegyenlőséggel foglalkozó irodalvezetőjét idézi, aki a legsürgősebbnek azt nevezi, hogy az otthoni erőszakot ne tekintsük többé magánügynek.
Amint arról a HVG is beszámolt, miközben Magyarországon készül a családon belüli erőszak megelőzését szolgáló intézkedési csomag, az utóbbi hat év bűnügyi mutatói alapján átlagosan minden hónapban legalább egy gyermek és minden héten legalább egy nő életét oltja ki közeli hozzátartozó, és minden hatodik órára jut egy otthoni, nem halállal végződő erőszakos bűncselekmény.
Lehülyézte Baranyi Krisztina a Fidesz frakcióvezetőjét

Lehülyézte Baranyi Krisztina a Fidesz frakcióvezetőjét

„Ha nem akar versenyezni, tűnjön a francba!”

„Ha nem akar versenyezni, tűnjön a francba!”

Eke Angéla: Vállaltam a szabadúszás kockázatát, és az élet engem igazolt

Eke Angéla: Vállaltam a szabadúszás kockázatát, és az élet engem igazolt

2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon

2 millió helyen szivárog a talajból a metán az Északi-sarkon

Nem adhatják ki a szülőknek a tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatáról

Nem adhatják ki a szülőknek a tájékoztatást a gyerekük iskolaérettségi vizsgálatáról

Mi történik, ha otthonától 1500 km-rel tesznek le egy hangyát?

Mi történik, ha otthonától 1500 km-rel tesznek le egy hangyát?