szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több rekordot is megdöntött az idei Sziget fesztivál. A szombati napon 62 ezer ember látogatott el a rendezvényre, ahol a szervezők szerint idén a tavalyinál átlagosan negyven százalékkal kevesebb bűncselekmény történt. Bár pontos számítások még nem készültek, a fesztivál néhány milliós veszteséggel zárt.

A hét nap alatt összesen 353 ezren látogattak ki a Szigetre -mondta Gerendai Károly, a fesztivál egyik főszervezője. Valószínűleg nézőcsúcs született volna, ha az első két napon nem esik olyan sok, szintén rekordot döntő mennyiségű eső - tette hozzá. A napi látogatók számában is csúcs született: soha annyian nem voltak még egyszerre a Szigeten, mint a fesztivál szombatján, amikor 62 ezren látogattak a rendezvényre. Pontos számítások még nem készültek, de az eddigi adatok szerint néhánymillió forintos veszteséggel zárjuk a rendezvényt - mondta Gerendai Károly, hozzátéve, hogy a különbséget a Sziget Kft. egyéb rendezvényeinek nyereségei fedezik. A rendezvény megtérüléséhez egyébként átlagosan naponta 50 ezer látogató kell, a Hajógyári-sziget maximális befogadóképessége naponta 65 ezer ember.
Idén minden eddiginél több külföldi fellépő járt a fesztiválon. A csaknem 100 nemzetközi sztár közül - a zenei produkciókon túl - az ausztrál utcaszínház, a guineai cirkusz és egy izraeli táncszínház is bemutatkozott. A fesztivál egyik főszponzorának előfizetői összesen csaknem 1,8 millió telefonhívást kezdeményeztek a Szigetről és 542 ezer mobiltelefonról küldhető rövid szöveges üzenetet (sms) küldtek el az egy hét alatt.
A szervezők szerint átlagosan negyven százalékkal kevesebb bűncselekmény történt idén a Szigeten a tavalyi fesztiválhoz képest. Gerendai Károly elmondta: az egészségügyi statisztikák is további javultak. A legsúlyosabb sérülést egy fáról leesett fiatal szerezte. A statisztikák szerint Budapest egyheti vérszükségletét fedezi az a mennyiség, amelyet a Sziget lakói adtak az egy hét alatt a Vöröskereszt sátránál. Az idén a fesztivál 1400 vendégétől összesen 1200 egységnyi vért vettek. Hatezren írták alá azt az ívet, amelyet állatvédők fogalmaztak meg: azt kívánják elérni, hogy az állatkínzást minősítsék bűncselekménynek.
Idén a Sziget fesztivál költségvetése 195 millió forinttal 1,2 milliárd forintra nőtt az előző évhez képest. A költségek 36 százalékát a reklám, 10 százalékát állami, önkormányzati, alapítványi támogatások, 5 százalékát vendéglátóipari, a fennmaradó hányadot pedig a jegyeladások bevétele fedezi. A 20 millió forint alaptőkéjű Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. idei árbevételének 70-75 százalékát teszi ki a Sziget fesztiválból származó forgalom. Az 1993-ban alapított cég bevételein belül egyre nagyobb hangsúlyt kapnak egyéb rendezvények, például a Sportsziget vagy a Budapest Parádéhoz kötődő forgalom. (MTI)
A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

A számok azt mutatják: most kezd belendülni a harmadik hullám

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen

A WHO erős ajánlást tett Trump koronavírus-megelőzésre szedett gyógyszere ellen