szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész bemutatta a sajtó képviselőinek azt a vadásztrófeát, amely miatt az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottságának elnöke vagyonnyilatkozati eljárást indított vele szemben. Polt Péter szerint a trófea értéke nem éri el a jogszabályban rögzített bejelentési határt.

Simon Gábor (MSZP) szerint nem az a kérdés, hogy mit mutat a mérleg, hanem az, hogy a legfőbb ügyész mennyire működik együtt a hivatalos vizsgálatra kijelölt parlamenti bizottsággal.

A nagy sajtóérdeklődés mellett, a Legfőbb Ügyészség épületében tartott demonstráción Polt Péter nyilvánosan lemérette az általa "állományszabályozó vadászaton", vendégként Somogy megyében elejtett "rossz vérvonalú" selejtbika mintegy 6 kilogrammos villásagancsát, melynek értéke, a vadászati védegylet elnökének adatait figyelembe véve, legfeljebb 30 ezer forint lehet.

Polt az általa többször "szomorú bohózatba" illőnek nevezett, mint mondta, kényszerűségből tartott bemutatón közölte: az úgynevezett koponyás gímszarvas agancs értékhatára messze nem éri el a vagyonnyilatkozati szabályban rögzített 330 ezer forintot. Hozzátette: ez a trófea a legnagyobb a bevallási időszakban (2003-ban).

Emlékeztetett arra, hogy a nyilatkozatban a törvény szerint azokat az ingóságokat kell feltüntetni, melynek értéke meghaladja a köztisztviselői illetményalap összegének tízszeresét. "Ha ez a történet komikus, akkor nem miattam komikus" - mondta a legfőbb ügyész.

Közölte, a vele szemben Keller László (MSZP) képviselő által még szeptemberben kezdeményezett, és december 14-én Géczi József (MSZP), a Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottság elnöke által elrendelt vagyonnyilatkozati eljárás megindításának törvényes alapja hiányzik, ennek ellenére tisztázni akarja az ügyet.

Az alapvető jogelvekkel összeegyeztethetetlen, hogy a parlamenti testület elnöke "nemleges bizonyítást" kért tőlem, vagyis azt, hogy én bizonyítsam be azt, hogy a tulajdonomban lévő trófeák értéke nem éri el a törvényben előírt értékhatárt - mondta Polt Péter.

Az eddigi vagyonnyilatkozati eljárások között egyedülállónak mondta a vele szemben indítottat, mondván, hogy esetében fel sem merült olyan vagyongyarapodás, amelyet legális jövedelem ne fedezne.

Kitért arra is: több, vadászatokon részt vevő parlamenti képviselő nyilvános vagyonnyilatkozatát is megnézette és egyikben sem talált feltüntetve trófeát. Közlése szerint több olyan vadászaton járt, melyen képviselők is részt vettek, így a többi közt Medgyessy Péter volt miniszterelnök is.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint a későbbiekben részt kíván-e venni még vadászatokon azt válaszolta: "eléggé elvették a kedvemet tőle, ez volt a hobbim".

"Egy dologban egyetértek a legfőbb ügyésszel, hogy egy szomorú bohózatnak vagyunk a tanúi" - mondta Simon Gábor (MSZP) képviselő. Közölte, úgy látja "nem az a kérdés, hogy Polt trófeái a patikamérlegen mit mutatnak", hanem az, hogy ha valakivel szemben - legyen az képviselő vagy a legfőbb ügyész - elindít egy hivatalos vizsgálatot a parlament egy erre kijelölt bizottsága, akkor ezzel mennyire működik együtt.

"Ha van egy hivatalos vizsgálat, akkor miért a sajtó felé fordul, miért a közvéleményt akarja ezzel befolyásolni és terhelni?" - vetette fel. Egy jogállamban mindennek megvan a megfelelő formája - tette hozzá. Közölte, az elmúlt 14 év tapasztalata azt mutatja, hogy mindenkinek "kutyakötelessége" együttműködni a bizottsággal, így a bizonyítékokat ott kell előterjeszteni, illetve az álláspontot kifejteni.

Keller László szeptemberben a vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezését a parlamenti bizottság elnökének azzal indokolta, hogy Polt Péter az "ingóságok rovatban nem tüntette fel a vadászat révén szerzett, elejtett vadakat, ideértve a trófeákat is, holott ezek értéke meghaladta azt a határt, amely felett ezek szerepeltetése kötelező".

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

Ha ilyen van az autójában, megmentheti az életét – ezért jó az automata segélyhívó

Ha ilyen van az autójában, megmentheti az életét – ezért jó az automata segélyhívó

Nem igaz, hogy az EU mindenkit befogad. Nem igaz, hogy mi nem fogadunk be senkit

Nem igaz, hogy az EU mindenkit befogad. Nem igaz, hogy mi nem fogadunk be senkit

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

Egyre többen vesznek fel hitelt új lakásra

A nap videója: kiparkolni sem mindig egyszerű, főleg egy helikopterrel

A nap videója: kiparkolni sem mindig egyszerű, főleg egy helikopterrel

UNESCO: Rémületes a Mol-felhőkarcoló, aggasztó a Liget-projekt

UNESCO: Rémületes a Mol-felhőkarcoló, aggasztó a Liget-projekt