szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Az elmúlt években több kórház rendbetételére vállalkoztak magánbefektetők. Másfél évvel ezelőt a fideszes vezetésű Körmend önkormányzata a párt politikájával dacolva a Hospinvest Kft.-nek adta át a helyi kórház működtetését (az intézményt már a Horn-kormány bezárásra ítélte). A manőver indoka az volt, hogy a 120 ágyas kórház minden ágyára félmillió forint tartozás jutott (HVG, 2005. augusztus 13.).

 A Hospinvest közel 100 millió forintért vásárolt műszereket, korszerűsítette a laboratóriumot, felújította a kórtermeket, kialakított négy egyszemélyes, tévével, telefonnal felszerelt VIP-kórtermet, és a betegek előtt is megnyitotta az addig zárt kórházi gyógyszertárat. Emellett kiépült az úgynevezett mintaszállító szolgálat: a vidéki betegeknek nem kell Körmendre utazniuk vérvételre, mert a háziorvosoknál leadott mintát begyűjtik. A cég belépését követően a laborvizsgálatok száma 20, a műtéteké mintegy 30 százalékkal növekedett.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház működtetését szintén az időközben rt-vé alakult Hospinvest vette át. A társaság 570 millió forintot költött az intézmény felújítására, az épület bővítésére, de az egészségügyi tárca is adott 30 milliót a sürgősségi osztály kialakítására. A kórház szakszervezete, a Magyar Orvosi Kamara kiskunhalasi szervezete és Várnai László polgármester tavaly októberben vizsgálatot kezdeményezett, azt feltételezve, hogy pénzügyi visszaélések történtek, mert a befektető - információik szerint - a fejlesztéseket nem a saját tőkéjéből, hanem a kórház bevételeinek terhére, hitelből finanszírozta. A szakszervezet külön is tiltakozott, mert az intézmény 120 dolgozóját elküldték.

A várpalotai kórházat 2005 szeptemberében 70 millió forintos hiánnyal vette át az önkormányzattól a fővárosi székhelyű Palotahosp Kft. Az üzemeltetési jogért a város nem kért pénzt, a működtetés feltétele az volt, hogy a cég három hónapon belül rendezze a kórház adósságát, és foglalkoztassa tovább mind a 187 dolgozót. Emellett 2,3 milliárd forintos beruházással építsen fel egy vadonatúj kórházi tömböt is, amelynek kisebb részét a beruházó Medicomplex Kft. saját forrásból, a többit pedig bankhitelekből finanszírozza. Idén januárban azonban kiderült, hogy a deficit jóval nagyobb, ezért a kötelezettségek kifizetésére az önkormányzatnak is be kellett szállnia, a működtető pedig létszámcsökkentésbe kezdett.

Nagykanizsán immár hónapok óta tart a vita a városi kórház átalakításáról. A jobboldali szimpatizánsok aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy megakadályozhassák - mint fogalmaznak - a kórház privatizációját. Az MSZP közelmúltban újjáalakult szervezetének régi-új elnöksége - amely már korábban is szembefordult a szintén szocialista polgármesterrel - pedig arra szólította fel a közgyűlés MSZP-frakciójának tagjait, ne támogassák az előterjesztést, mert szerintük klasszikus szolgáltatásprivatizációról van szó. Ezzel szemben Szabó Csaba, a kórház főigazgatója kijelentette, csak szerkezeti átalakítás, tőkebevonás történne, maga a kórház nem kerülne idegen tulajdonba. Az önkormányzat megállapodást kötne egy befektetővel arról, hogy az előírt fejlesztések mellett meghatározott ideig működteti a kórházat, amely ezt követően nem költségvetési intézményként, hanem közhasznú társaságként működne tovább.

Áll a bál Pécsett is, ahol nemrégiben népszavazást kezdeményezett a Fidesz a Baranya Megyei Kórház jövőjéről. A szocialista többségű megyei közgyűlés tavaly decemberben pályázatot írt ki a tulajdonában lévő kórház harmincéves használatára. A 708 ágyas, évente 30 ezer fekvő és 750 ezer járó beteget fogadó kórház tavaly 5,5 milliárd forintból gazdálkodott, és 218 millió forint lejárt tartozást halmozott fel. A közgyűlés a leendő kórházműködtetőtől az adósság átvállalását, három év alatt mintegy 3 milliárdos korszerűsítést, valamint - ugyancsak 3 milliárdos befektetéssel - egy kétszáz ágyas geriátriai (időskorúak gyógyításával foglalkozó) részleg létesítését várja el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vállalkozás

A hiány másik oldala

Munkaerőhiányról panaszkodnak a vállalkozások az ország több térségében, miközben a munkanélküliségi ráta csaknem 8 százalékra emelkedett. Csakhogy a tartósan állástalanok sokszor még az egyszerű, futószalagos munkára is alkalmatlannak bizonyulnak.

HVG Plázs

Reformra váró egészségügy

Tarthatatlan az egészségügy állapota - csupán ebben értenek egyet a pártok szakértői, akik azonban az általuk szorgalmazott reformoknak csak az alapelveit villantják fel. Pedig egy minap megjelent tanulmány szerint az ország egészségi állapota rosszabb, mint az a fejlettségi mutatókból következne.

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Radar360: Fókuszban a Szájer-ügy

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Úgy tűnik, androidos alkalmazások is telepíthetők lesznek a Windows 10-re

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását

Belgium már január elején elkezdheti a lakosság beoltását