szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A már hagyományosnak számító program 2003 tavaszán a Badacsonyi...

A már hagyományosnak számító program 2003 tavaszán a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság kezdeményezésére indult, hogy lehetőséget adjon a borrégióhoz tartozó borvidékek legjobb borainak bemutatására. 

A nyilvános rendezvény elsősorban a szőlészeknek, borászoknak, borkereskedelemmel foglalkozóknak, a bort a gasztronómiában és a turizmusban felhasználó szakembereknek szól, de szívesen látják azokat a borkedvelőket is, akik a különleges minőséget keresik. 

Az idei Sándor Napi Bormustrán a Pinot családhoz tartozó borok szerepelnek, közülük is kiemelkedik a Szürkebarát. A régióban a fajta főleg a Badacsonyi Borvidékhez kötődik, de a balatoni térség más részein is kiváló borokat ad. 

Egyre fontosabb fajtája a térségnek a Pinot noir, vagy más néven Kék kisburgundi is. Ma már ez a fajta is a régió egész területén megtalálható, s a korábban inkább fehérborosként ismert vidékeken is eredményesen színesíti a kínálatot. A család harmadik tagja, a Pinot blanc. A fajtacsoportból a legkisebb arányban szerepel a régió ültetvényein, de több helyen így is nagyon jó minőséggel termelik. 

A bormustrát Ács János polgármester nyitja meg, majd dr. Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást fajtacsoport régióbeli szerepéről. Ezt követően prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be és értékeli a résztvevőkkel együtt a bormustrára felsorakoztatott mintegy 30 bort. A bormustra szakmai eszmecserével és a borokhoz illő vacsorával zárul. 

Forrás: Turizmus Online 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!