szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A már hagyományosnak számító program 2003 tavaszán a Badacsonyi...

A már hagyományosnak számító program 2003 tavaszán a Badacsonyi Borbarát Asztaltársaság kezdeményezésére indult, hogy lehetőséget adjon a borrégióhoz tartozó borvidékek legjobb borainak bemutatására. 

A nyilvános rendezvény elsősorban a szőlészeknek, borászoknak, borkereskedelemmel foglalkozóknak, a bort a gasztronómiában és a turizmusban felhasználó szakembereknek szól, de szívesen látják azokat a borkedvelőket is, akik a különleges minőséget keresik. 

Az idei Sándor Napi Bormustrán a Pinot családhoz tartozó borok szerepelnek, közülük is kiemelkedik a Szürkebarát. A régióban a fajta főleg a Badacsonyi Borvidékhez kötődik, de a balatoni térség más részein is kiváló borokat ad. 

Egyre fontosabb fajtája a térségnek a Pinot noir, vagy más néven Kék kisburgundi is. Ma már ez a fajta is a régió egész területén megtalálható, s a korábban inkább fehérborosként ismert vidékeken is eredményesen színesíti a kínálatot. A család harmadik tagja, a Pinot blanc. A fajtacsoportból a legkisebb arányban szerepel a régió ültetvényein, de több helyen így is nagyon jó minőséggel termelik. 

A bormustrát Ács János polgármester nyitja meg, majd dr. Májer János, a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója tart előadást fajtacsoport régióbeli szerepéről. Ezt követően prof. dr. Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője mutatja be és értékeli a résztvevőkkel együtt a bormustrára felsorakoztatott mintegy 30 bort. A bormustra szakmai eszmecserével és a borokhoz illő vacsorával zárul. 

Forrás: Turizmus Online 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!