szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Fa szauna, műanyag dzsakuzzi, langyos úszómedence vagy iszap, golf és termál &ndash...

Fa szauna, műanyag dzsakuzzi, langyos úszómedence vagy iszap, golf és termál – csupán néhány azon ajánlatok közül, amelyekkel próbálják magukhoz csalogatni a potenciális szállóvendégeket az egymás hegyén hátán nyíló wellness-, spa és bio szállodák. Mennyire fedik a valóságot a honlapjukon található hirdetések? Körbejártunk mintegy ötven vidéki wellness-szállodát, és értékeltük őket. Íme a lista a 2008-as hazai wellness-helyzetről.

Értékelési szempontok
A szálloda megjelenése szempont alatt a következőket vizsgáltam: hogy néz ki a szálloda, a honlaphoz képest fedezhető-e fel bármi különbség, milyen a természeti és/vagy kulturális környezet, milyen a megközelíthetősége, van-e a közelben látnivaló (max. 20pont)
 
Az atmoszféra az a meghatározó íz, illat vagy hangulat, mely megcsap minket, ha belépünk a hallba, mikor a recepciós megszólítja a kedves vendéget, mikor a folyosókon sétálunk a szobánk vagy a szauna felé. Konkrétabban: a szolgáltatások minősége, a személyzet udvariassága, nyitvatartás, légkör (max. 20pont)
 
Szobák címszó alatt a szobák mérete és állaga, berendezése, netán dizájnja, mit láthatunk az ablakból, vagy erkélyről (max. 20pont)
 
Wellness címszó alatt egyfelől a szolgáltatások számát és minőségét vizsgáltam, másfelől, hogy a szobaár ezekből mit tartalmaz. A hagyományos wellness-szolgáltatásokon túl van-e más sportolási lehetőség, gyógykezelések. (max: 20pont)
 
Ár-érték arány, vagyis az a sok szép és jó, amit a hotelünk kínál, az egészen pontosan mennyibe is kerül. Megéri-e az árát az adott szálloda, avagy többet kér, mint amit ér, neadj' isten kevesebbet (max. 20pont)
 

Bár a 45/1998. (VI. 24.) IKIM rendelet pontosan rendelkezik a szálláshelyek osztályba sorolásáról, mégis azt kell mondanunk, hogy az általunk meglátogatott szállodák nagy része csak nevében viseli a wellness szót.

Amit a hivatalos besorolás szerint egy wellness szállodának tudnia kell:

1. A szálloda minimum 1 beltéri fürdőmedencével rendelkezik.
2. A szálloda rendelkezik minimum kétféle szauna vagy gőzfürdő létesítménnyel.
3. A szálloda az arc-, test-, kéz-, láb- és hajápolási szolgáltatások közül legalább négyféle szépségápolási lehetőséget nyújt.
4. A szálloda legalább hatféle masszázs, relaxációs és egyéb közérzetjavító - vizes és száraz - szolgáltatást kínál.
5. A szálloda gasztronómiai kínálatában szerepelnek a régióra jellemző, hagyományőrző magyar, továbbá reform- és vegetáriánus étel- és italajánlatok.
6. A szálloda rendelkezik kardiogépekkel is felszerelt fitness-teremmel és sportedzővel, sportoktatóval vagy testnevelő tanárral.
7. A szálloda minimum négyféle szabadidős sportolási vagy keleti mozgásprogramot kínál, és további minimum egyféle aerobik jellegű tréninget.
8. A szálloda minimum háromféle közösségi, kulturális, zenei, művészeti programlehetőséget nyújt, illetve folyamatosan ajánlja a környék nyújtotta lehetőségeket.
9. A szálloda a nappali és a délutáni műszakban rendelkezik legalább 1 fő wellness végzettségű vagy azzal egyenértékű végzettséggel rendelkező dolgozóval.Összeállításunkban arra kerestük a választ, hogy a vidéki magyar szállodák képesek-e követni az európai szintet a és mennyire hihetünk az internetes katalógusok dicshimnuszainak.
 
A szálloda megjelenése, atmoszferája, a szobák mérete és állaga, a wellness-részleg, valamint az ár-érték arány alapján értékeltünk ötven hotelt, melyek közül a maximális 100 pontot egyikük sem érdemelte ki:

Hunguest Hotel Palota Lillafüred *** (79 pont)
Öreg Miskolcz Hotel & Étterem *** (76 pont)
Hunguest Hotel Aqua Sol**** (74 pont)
Toldi Fogadó*** (72 pont)
Hotel Eger Park***/**** (66 pont)
Hunguest Hotel Béke*** (65 pont)
Mátyás Király Gyógyszálloda*** (63 pont)
Hotel Szent István*** (61 pont)
Hotel Korona***/**** (60 pont)

Barátság Gyógy- és Wellness Szálloda*** (50 pont)


Hotel Villa Völgy***/**** (88 pont)
Mesés Shiraz Wellness & Tréning Hotel**** (86 pont)
Hotel Fagus**** (80 pont)
Hunguest Grandhotel Galya **** (80 pont)

Hotel Lővér**** (73 pont)
Hunguest Hotel Flóra*** (72 pont)
Erzsébet Park Hotel*** (71 pont)
Best Western Pannonia Med Hotel**** (69 pont)
Hotel Kiss**** (65 pont)

Hotel Sopron**** (59 pont)


Radisson SAS Birdland Resort & Spa***** (88 pont)
Park Inn Sárvár**** (87 pont)
Hotel Caramell**** (84 pont)
Hotel Kapitány****Wellness (79 pont)
Gyógy-Kastélyszálló*** Balf (79 pont)
VitalMed Hotel Sárvár**** (77 pont)
Hunguest Hotel Répce Gold**** (76 pont)
Danubius Health Spa Resort Sárvár**** (76 pont)
Danubius Health Spa Resort Bük**** (67 pont)
Corvus Hotel Bük**** (61 pont)


Rogner Hotel & Spa Lotus Therme Hévíz ***** 84/100

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!