szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szezonális influenza vírusai világszerte kifejlesztik azt a képességüket, amellyel elkerülhetik az ellenük bevetett szereket - közölték szakértők.

Európában a legrosszabb a helyzet az influenzatörzsek vírusellenes szerekkel szembeni ellenállóvá válását illetően, de világszerte is gyarapodik a rezisztens törzsek száma - állapították meg kutatók az Egyesült Államok Fertőzéses Betegségek Társasága által szervezett konferencián.
 
"Jelentős arányban figyeltek meg ellenálló vírusokat Európában ezen a télen" - mondta Bruno Lina, a lyoni Claude Bernard Egyetem munkatársa. Az ellenállóképesség különbözőképpen fejlődik ki törzsenként is. A H1N1 típusba tartozó influenza vírustörzsek egynegyede rezisztens Európában, 11 százaléka az Egyesült Államokban, ám a H3N2 és a B vírusok között kisebb ez az arány.
 
A kutatási eredmények azt jelzik, hogy az influenzavírusok változékonysága, gyors mutációs képessége még az eddig feltételezettnél is nagyobb. A szakértők attól tartanak, hogy az influenzaellenes szerek hatástalanná válnak egy új törzs megjelenése, vagy egy nagyobb méretű járvány, esetleg világjárvány kialakulásának idejére.
 
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Államok Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) évente gyűjt mintákat az aktuálisan megjelenő influenzavírusokból, majd ellenőrzi a jelenleg rendelkezésre álló vírusellenes szerek hatékonyságát. Ma az amantadin, rimantadin, a Tamiflu (oseltamivir) és a Relenza (zanamivir) elnevezésű szerek érhetők el.
 
A 2007-2008-as influenzaszezonban igen gyorsan változtak a vírusok, mondta Lina. "Európában 10 százalék körüli rezisztenciával kezdtük a szezont, idén áprilisra pedig már a tesztelt vírusok 25 százaléka ellenállónak bizonyult a Tamifluval szemben."
 
Az amerikai vírusok a 2005-2006-os szezonban fejlesztették ki hirtelen ellenállóképességüket a korábban használatos amantadin és rimantadin vírusellenes szerekkel szemben - mondta Larisa Gubareva, a CDC munkatársa. 2006-ban ezért a CDC azt javasolta, ezeket a szereket ne használják többé.
 
Az oszeltamivir hatóanyagú Tamiflu és a zanamivir hatóanyagú Relenza újabban kifejlesztett szer. A Tamiflu alkalmas a fertőzés megelőzésére, és hatásos az influenza tünetei ellen is, ám most már ezzel a szerrel szemben is tapasztaltak rezisztenciát.
 
Lina csoportja 2600-nál több influenzavírus-mintát tesztelt Európában, és ellenállóképességük kifejlesztésében érthetetlen vonásokat tapasztalt. Franciaországban például Párizsban 54 százalékos volt a Tamifluval szembeni rezisztencia, míg az ország délkeleti részében csak 29 százalék. A páciensek egyébként ugyanazokat a tüneteket mutatják az ellenálló és a nem rezisztens vírussal való megfertőződés esetében is.
 
Európában a H1N1 vírusok a legellenállóbbak és az Egyesült Államokban, Kanadában, valamint Mexikóban is gyorsan fejlesztik ki rezisztenciájukat. 18 amerikai államban 43 tesztelt mintából tizenöt rezisztens vírust mutattak ki, Kanadában 13 tartományból kilencben találtak ellenálló influenzavírust. A H3N2 és a B típusú influenzavírusoknak viszont csak 6 százaléka mutatott rezisztenciát a Tamifluval szemben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Felkészültünk egy esetleges világjárványra

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerint Magyarország jó helyen áll az influenza-világjárvány elleni felkészültségben, ugyanakkor fontos a készültség folyamatos fenntartása és a gyógyszerkészletek növelése.

MTI Plázs

Kiket nem fognak megmenteni világjárvány esetén?

Az orvosok elméletileg tisztában vannak azzal, hogy egy hatalmas járvány vagy más egészségügyi tömegkatasztrófa idején nem mindenki kaphat életmentő segítséget. A gyomorszorító dilemma eldöntéséhez egy befolyásos amerikai orvoscsoport dolgozott ki útmutatást.