szerző:
travelline.hu

Persze a technika rohamosan fejlődik, de a hagyományőrzéssel karöltve ez néha igen furcsa...

Eltérő szokások
©

Persze a technika rohamosan fejlődik, de a hagyományőrzéssel karöltve ez néha igen furcsa közeget teremthet számunkra. Ami számunkra természetes, az bizony a japán emberek hétköznapjaiban nincs meg, vagy egészen máshogy érvényesül. Összegyűjtöttünk tehát néhány alapvető tippet ahhoz, hogy megkönnyítsük az utazást Japánba, érdemes figyelni, mert tényleg csak apróságokról van szó. Kis dolgok, amelyek sokat segíthetnek bizonyos helyzetekben, elvégre mégis csak teljesen más kultúrába csöppen itt az ember. Ha pedig mi vagyunk idegenek, próbáljunk meg legalább egy kicsit alkalmazkodni, nem igaz?

1. Zsebkendő nélkül be se lépjünk az országba
A külföldiek idegesen keresgélnek vécépapírt, kéztörlőt vagy kézszárítót a japán mellékhelyiségekben. Ezek ugyanis a szigetországban egyáltalán nem népszerűek. Általában mindenkinél van zsebkendő, és használják is a mosdókban.

2. Tegyünk zsebre egy doboz gyufát
Egy hoteles gyufásdoboz nagy hasznunkra lehet, ha elveszünk az országban. Üljünk taxiba, és mutassuk meg a sofőrnek – ugyanis az átlagos taxisofőr nem beszél angolul, ám az apró doboz láttán azonnal tudni fogja, hova is kell mennie. Ha egyéb jellegű problémánk van, fiatal hölgyeket állítsunk meg, általánosságban elmondható, hogy ők beszélnek a legjobban angolul, míg az idősebb férfiak a legkevésbé.
 
3. Melyik hotelt válasszuk?
A japánoknak „saját” hoteljük van: a Hotel Le Meridien Pacific a bennszülöttek számára egyszerűen Pacific hotel, míg a külföldieknek érdemes a Meridiant keresni – noha ugyanarról a szállodáról van szó.

Éjszakai városkép
©

4. Elő se vegyük a bankkártyát!
A hitelkártya nem nyerő a felkelő nap országában. A VISA/Master kártyák nem valami népszerűek, az American Express még ennyire sem. Leginkább a hotelekben, nagy áruházakban, első osztályú éttermekben, és premier shopokban fizethetünk plasztikkal. Minden más esetben a jen jön jól. Készpénzfelvételt csak is banknál bonyolítsunk, az ATM-ek a fiókokban, illetve a postahivataloknál találhatók.

5. Esernyő
Állandó kelléke lesz sétáinknak, ugyanis bárhol is tartózkodunk Japánban, számítsunk a hirtelen és erős esőzésre – különösen június-júliusban. Általában a szállodákban bérelhető darabok is vannak.

6. Cipő
Kényelmes, könnyű viseletű cipőt vigyünk magunkkal, ugyanis a japánoknál a gyalogjárat az első számú közlekedési eszköz. Japán egyes területei ráadásul igencsak dimbes-dombosak, alkalmi vagy vadonatúj cipőben neki se vágjunk! Ha útközben valaki a kezünkbe akar adni valamit, nyugodtan fogadjuk el, általában valamilyen termékmintáról van szó, zsebkendőről, édességről.

7. Figyeljünk a fejünkre
A japánok korántsem a magas termetükről híresek, ezért érdemes odafigyelni a fejünkre, az ajtók ugyanis a lakosság méretére vannak szabva. Az épületek belsejében jobb, ha fel sem egyenesedünk.

8. Áram
Akárcsak az európai hotelekben, a szállodai szobában kizárólag akkor működik bármi, ha a kulcsot beillesztjük az ajtó mellett található nyílásba. Ügyeljünk arra is, hogy a szállodákban az ajtók nem minden esetben záródnak automatikusan, szükséges lehet a kulcs elfordítására. Távozás előtt mindenképpen ellenőrizzük, hogy bezártuk-e.

Ne csak a városokat keressük
©

9. Öltöny nem kötelező
Ha munkaügyben utazunk Japánba, akkor érdemes tudni, hogy nyáron, meleg időben hordhatunk rövidnadrágot, nyakkendővel, bár mindenképpen érdemes egy zakót is magunkkal vinnünk. Egyes vállalatoknál nyáron egyáltalán nem kötelező a nyakkendő.

10. Földrengés esetére
Japán híres földrengéseiről, a földrengések 10 százalékát a szigetországban regisztrálják, sajnos a napokban is történt súlyos katasztrófa a térségben. Átlagosan évente 1000-1500 rengés rázza meg az ország valamelyik részét. Leginkább Tokió környéke veszélyes ebből a szempontból. Noha számtalan tudós igyekszik a bajt megjósolni, ez korántsem 100 százalékos. Érdemes az alábbiakat megfogadni:
- Maradjunk nyugodtak.
- Bújjunk merev bútorzat alá – asztallap – míg az első nagy rengés el nem csendesül. Ezt további, kis és közepes utórengés követheti.
- Az alapvető iratokat tartsuk magunknál, a nehéz csomagjainkról mondjunk le.
- Vegyünk fel cipőt és kabátot.
- Ha tűz üt ki, próbáljuk azonnal eloltani.
- Kövessük a kiürítési parancsokat.
- Ne használjunk liftet.
- Ha tehetjük, menjünk a szabadba, távol épülettől, fáktól.
- Ne akadályozzuk a mentést.

-p-

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Új esti és éjszakai vonatokat indít a MÁV

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Drágulnak a repülőjegyek Németországban a klímaváltozás miatt

Elegánsabb lesz az új Skoda Octavia

Elegánsabb lesz az új Skoda Octavia

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Radar360: Orbán együttműködne Karácsonnyal, török–amerikai tárgyalás

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant

Szinte bejáratósan új ez az eladó hazai Trabant