szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Utazás előtt hasznos tájékozódni az adott ország és a leendő szálláshely higiénés viszonyairól és arról, hogy a csapvíz iható-e - ajánlja a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal. Elsősorban a frissen sütött, forrón tálalt étel fogyasztását javasolják a hivatal munkatársai.

Az úgynevezett utazási hasmenés az útra kelők jelentős részének teheti tönkre a nyaralását. A megbetegedés okai az élelmiszerekben és italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák, amelyek bélrendszeri fertőzést okoznak.
   
Az átsütött étel is meglangyosodik a hosszú tárolás során, ezért a szobahőmérsékleten órákig tárolt készételek nagy veszélyforrást jelentenek. A gyümölcsök, saláták, sütemények, fagylaltok, a víz, a belőle készült jégkocka ugyancsak gyakori okozója a megbetegedéseknek. Ha a csapvíz nem biztonságos, jó ötlet vízforralót vagy fertőtlenítésre alkalmas szert vinni az útra. Szappant, kéztörlő és kézfertőtlenítő kendőt ugyancsak praktikus betenni a táskába.
   
Az ételt csak tiszta, alaposan megmosott kézzel hasznos megfogni vagy tiszta szalvétával. Ha rosszak a  higiénés viszonyok, az evőeszközt is hasznos áttörölni, az ételnek pedig nem ajánlatos elfogyasztani a tányérral érintkező alsó rétegét.
   
A gyümölcsök közül csak azokat érdemes fogyasztani, amelyek meghámozhatók. Utcán át árult, előre szeletelt gyümölcsöt vagy gyümölcslevet nem ajánlatos venni. A palackozott italok, ha előttünk bontják fel, és a sör, a tea, a kávé viszonylag biztonságosak. A főtt tojás biztonságos, de a rántotta kevésbé, mert nem biztos, hogy jól átsült. Egyes halak, kagylók még sülve is mérgezőek lehetnek. 
   
Soha ne igyunk utcai csapból, szökőkút vizéből, a csapvizet egyes országokban még fogmosásra sem szabad használni - emlékeztetnek rá a hivatal munkatársai.
   
Már előzetesen praktikus tájékozódni arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás beadatása, illetve betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. Ha mégis bekövetkezett a hasmenés, hányás vagy a láz, súlyosabb esetben orvoshoz kell fordulni. Már az első tünetek megjelenésétől fontos a folyamatos folyadék- és sópótlás. A következő receptet ajánlja a MÉBIH az elveszített anyagok pótlására.: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot kell tenni egy liter vízbe, és minden hasmenés és hányás után 1-2 decit inni belőle. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Hogyan előzzük meg a hasmenést nyaraláskor?

Az utazási hasmenés okai az ételekben, italokban megtalálható, szabad szemmel nem látható baktériumok, vírusok, egyéb mikrobák, amelyek gyomor és bélrendszeri fertőzést okoznak.