szerző:
MTI

Az agy képalkotó berendezéssel történt letapogatásakor olyan aktivitási mintázatot találtak amerikai és kanadai kutatók, amelyek jelzik a poszttraumás stresszt - jelentették be pénteken a Pszichiátriai Világtársaság firenzei kongresszusán.

Irakban vagy Afganisztánban szolgált 42 katona agyi aktivitását vizsgálták, majd a kapott mintázatot összehasonlították egészséges veteránok agyáról készült felvételekkel. A kutatók megállapították, hogy a poszttraumás stressz-szindrómában (PTDS) szenvedők agyi aktivitása egyes területeken jellegzetesen eltért.
   
"Jelentős változást hozhat (az eredmény), mert az orvosok jelenleg a páciensek bizonyos tünetekről szóló beszámolóira hagyatkoznak" - mondta Rajenda Morey, a Duke Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Morey úgy véli, ahogyan most a szívbetegséget vagy a rákot egyértelmű testi jelek alapján állapítják meg, úgy a későbbiekben ezeket a rendellenességeket is így azonosíthatják. 
   
A PTDS szorongásos zavar, melyet olyan háborús trauma is kiválthat, mint a sérülés vagy a halál látványa. Tünete lehet az ingerlékenység, dühkitörések, alvászavar, az összpontosítás nehézsége vagy az extrém éberség.
   
A kutatók két olyan agyterület aktivitását vizsgálták, amelyeket befolyásol a PTDS: az egyik az összpontosítás képességével, a másik az emlékek feldolgozásával áll kapcsolatban. Megállapításaik szerint mindkét terület jóval nagyobb aktivitást mutatott a szindrómával érintett katonáknál, mint a többieknél. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
OTS-Hírvonal Plázs

Tippek a stressz elkerülésére

Ha jól ismerjük fel a helyzeteket, ha nem önzésből vagy hiúságból reagálunk a konfliktusokra, hanem józanul döntünk, ha időt szánunk önmagunk fejlesztésére, akkor jó esélyünk van arra, hogy elkerüljük a munkahelyi stresszt - mondta Csernus Imre pszichiáter.