szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az új A(H1N1) vírus stabil, de szükség van folyamatos megfigyelésére - közölte Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön Moszkvában.

A vírus eddig nem mutálódott, stabil - mondta, ám aláhúzta annak fontosságát, hogy szorosan kövessék a vírus terjedését, az ugyanis előre megjósolhatatlan.

Pillanatnyilag azt figyelik a leginkább a szakértők, hogy miként viselkedik a vírus a déli félteke országaiban.

Az új H1N1 influenzavírus áprilisi megjelenése óta a szakemberek tartanak attól is, hogy esetleg összetalálkozik a madárinfluenza H5N1 vírusával, amely "otthonos Ázsia és a Közel-Kelet néhány országában".

Chan hangsúlyozta, hogy ennek eddig semmiféle jelét nem tapasztalták. Az influenza elleni védekezésben a főigazgatónő szerint az embereknek maguknak is van felelősségük, néhány egyszerű óvintézkedést mindenki megtehet: nem szabad dohányozni, eleget kell pihenni és megfelelő étrenden élni az immunrendszer támogatása érdekében, s a fertőzés megelőzésében segít a gyakori szappanos-vizes kézmosás is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

H1N1 vírussal fertőzött amerikai diákok Egyiptomban

Kairóban két amerikai diákban kimutatták az új, H1N1 influenzavírus jelenlétét, ezért hétfőn 24 órára karantén alá helyezték a diákszállást, ahol laknak - közölték az egészségügyi hatóságok.

MTI Plázs

H1N1: újabb három fertőzött Magyarországon

Újabb három, az új típusú influenzavírussal fertőzött személyről tud az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ); a megbetegedéseket az Országos Epidemiológiai Központ légúti vírus osztályán igazolták - közölte az ÁNTSZ szerdán.

MTI Plázs

Cáfolták a mutáns H1N1 törzsről szóló bejelentést

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) és más szakértők elvetették azt a beszámolót, amely szerint újabb H1N1 influenzavírus-törzset azonosítottak Brazíliában - olvasható a Fertőző Betegségek Kutatóközpontja honlapján.