szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jó egészséghez, hosszú élethez nem elég néhány különleges élelmiszer, vitamin lelkes fogyasztása, hanem szükséges hozzá az a fajta teljes étrend és életvitel, ami elsősorban a görög szigetvilágban még ma is létezik. Annak a nagy európai tudományos programnak az eredményeit, amiből ez a tanulság vonható le, a British Medical Journal angol orvosi hetilap közölte.

Valamennyien szeretnénk egészségesen, sokáig élni. A médiában gyakorta föllebbennek szenzációs hírek különleges gyógyitalokról, vitaminokról és táplálékkiegészítőkről, amelyek az ígéret szerint megelőznek mindenféle betegséget és növelik az életkilátásokat.
   
Ha az ilyen újdonságoknak hátterében tudományos bizonyítékokat keresünk, adatokat, melyek igazolják a legtöbbször borsos árú gyógytermékek által nyújtott előnyöket, általában semmi ilyet nem találunk. Ezzel szemben az európai átlagnál is hosszabb ideig, jobb egészségben élő, görög lakosság étkezését, életmódját tanulmányozó vizsgálat, most nyilvánosságra hozott eredményei igen tanulságosak.
   
A Görögországban ma is folyamatban lévő, EPIC betűszóval jelölt tudományos program elsődlegesen a rosszindulatú daganatok és a táplálkozás összefüggéseivel foglalkozik. A görög lakosságból olyan panaszmentes és egészséges felnőtteket vontak be a tanulmányba, akiknek étkezési szokásairól a program kezdetén részletes adatokat kértek.
   
Csaknem kilenc év után több mint 23 ezer vizsgált személy adatait elemezték a megfelelő mediterrán étrend alapján, amely átlag napi öt alkalommal zöldség, háromszor gyümölcs és magok - dió, mandula, mogyoró - evése, kevés hús fogyasztásából, gyakori halevésből, és a férfiaknak naponta 3-5 deci bor - a hölgyeknek ennek a fele - ivásából áll.
   
Mint kiderült, azok a görögök, akiknek kosztja, életvitele a legjobban egyezett ezzel a mediterrán mintadiétával, lényegesen tovább éltek, mint az ettől eltérően étkezők. A kedvező hatás a számítások szerint 23,5 százalékban a borivásnak volt köszönhető, 17 százalékot jelentett a húsevés mérséklése, a többi pedig főleg a sok zöldség, gyümölcs fogyasztásának javára írható.
   
A vizsgálatot értékelő amerikai kutató, Teresa T. Fung hangsúlyozta: "A hosszú életre vágyóknak egyszerre sok szempontnak kell megfelelniük. Nem elég egyetlen étkezési tételt figyelembe venni vagy szedni valamiféle tablettát. A teljes étkezés, az életmód számít". 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

A hosszú élet titka: az isteni joghurt

Nem túlzás, hogy jó ideje joghurt folyik a tv-csatornák vízcsapjából. Lassan már az óvodások is Bifidus essensisről, actiregularisról, belső ritmusról és napi beviteli értékről selypegnek.

hvg.hu Plázs

12 tipp a hosszú életért

Az alábbi ötletek bár látszólag teljesen maguktól értetődőek, azonban számos olyan jótékony hatásuk van, amelybe mindennapi, feszített életünk során nem gondolunk bele. Nyilvánvalóan az alábbi lista nem tartalmazza az összes olyan ötletet, amellyel az ember hosszú távon megőrizheti egészségét, azonban ha akár egyet-kettőt megfogad közülük, máris sokat tett önmagáért, s közvetve akár családjáért is.

hvg.hu Plázs

A hosszú élet titka: genetika, környezet vagy életmód?

Hogyan maradhatnak munkaképesek, egészségesek és elsősorban az életükkel elégedettek a régebbi korokban már öregnek számító 50-60 évesek? A HVG Kiadó által megjelentetett könyvében Dr. Marton István professzor e kor élvezetéhez nyújt háttérinformációkat és tippeket.