szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy graffiti szerint a szerelem vak, a barátság viszont félig behunyja a szemét. A falfirka szerzője arra tapintott rá, ami e két fontos kapcsolatban az alapvető különbséget jelenti.

Míg a mámoros érzés felívelő időszakában párunk legelviselhetetlenebb tulajdonságait is kedvesnek, édesen szertelennek látjuk, addig egy baráti viszonyban jobbára már a kezdeti időkben is tisztában vagyunk a másik hibáival.

A pszichológus véleménye szerint a bizalom az, ami egy baráti kapcsolatnak is biztos talajt adhat. Ha ez működik, szinte nincs is titok a barátnők között, mindent el lehet mondani a másiknak, legyen szó bármilyen problémáról; jó, ha valaki mellettünk áll és érzelmileg is támogat. Sokszor pusztán ez is elég, hogy túl legyünk valamilyen nehéz helyzeten. Ám még egy régi, mély barátságnak is komoly szakítópróbája lehet, ha a felek között megjelenik a rivalizáció. Negatív indulatokat gerjeszthet, ha például az egyik félnek jobban, sikeresebben alakul az élete, s ez a másikban féltékenységet, csalódottságot vagy akár félelmet kelthet. De ha a barátság valódi érzelmeken, szoros kötődésen alapszik, az effajta zökkenőket is túléli.     

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!