szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Előfordulhat, hogy hiába szakadunk el a munkahelyi hajtástól, a nyaralás alatt sem tudjuk kialudni magunkat. Az álmatlanság lehet átmeneti, hiszen új, szokatlan környezetbe kerülünk. Ám ha az alvászavarok nem a nyaralás alatt jelentkeztek először, illetve hosszabb ideje fennállnak, érdemes kivizsgálni, mi lehet a gond.

Az igazi kikapcsolódást sokak számára az utazás jelenti. Ha távoli országba utazunk, és számos időzónát repülünk át, alaposan megzavarodhat a belső óránk. A probléma többnyire pár nap alatt magától rendeződik: megszokjuk az új környezetet, belső óránkat a nappalok és éjszakák váltakozása átállítja a helyi időszámításra, és élvezhetjük a nyaralást.

A teljes cikket elolvashatja a HVG Online új egészségportálján.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

10 dolog az alvásról

A krónikus horkolás kezelhető, lehetséges gyilkosok a matracunkban, a szervezet belső órája, egy kontinens harca a szieszta ellen, és még sok más tudnivaló az alvásról.

hvg.hu Plázs

Lebegéstartály: „negyven perc felért ötórányi mély alvással”

Ki ne vágyna tökéletes nyugalomra, ha csak rövid időre is? Egy jónéhány évtizede létező módszer, amely már itthon is elérhető újfajta felfrissülést ígér. Nem kell hozzá más, mint egy speciális tartály testmeleg sós vízzel, ahol teljes csönben és sötétségben lebeghetünk.

MTI Plázs

Alvás közben dolgozzuk fel napi érzelmeinket

A pihentető alvás segíti, hogy ébren képesek legyünk megfelelően értelmezni a bennünket érő összetett érzelmi hatásokat - ismertették amerikai kutatók eredményeiket egy seattle-i alváskonferencián, amelyről a Time magazin tudósít internetes oldalán.

MTI Plázs

Méregdrága álmatlanság: mennyibe kerül az alvászavar?

Ha valaki nem tud aludni, az nemcsak neki és a családjának rossz, hanem a társadalomnak is: az alvászavarok okozta csökkent munkateljesítmény dollármilliókban mérhető veszteséget jelent. Az egyik kanadai tartományban végzett vizsgálat adatait az alvástudomány szakfolyóirata, a Sleep januári száma közölte.