szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A nők számára nem csak rossz érzés a reménytelenség, egyszersmind növeli a stroke kockázatát is. Kutatók első ízben mutatták ki az összefüggést.

A szakértők szerint az egyébként egészséges, de krónikus reménytelenséggel küzdő nőknél alakul ki nagyobb eséllyel lerakódás a nyaki artériákban a vérlemezkékből, ami aztán stroke-hoz vezethet. "Az eredmények azt sugallják, hogy a reménytelenség érzését megélő nőket inkább fenyegeti jövőbeni szívbetegség vagy stroke veszélye" - közölte Susan Everson-Rose, a Minnesotai Egyetem orvosi karának kutatója, akinek a témában készült tanulmánya a Stroke című tudományos folyóirat oldalain jelent meg.
   
Everson-Rose vezette csoport kutatása az első, amely kimutatta, hogy a reménytelenség közvetlen hatással van az egészséges nőket fenyegető agyi katasztrófa (többek közt agyérgörcs, agyvérzés) esélyére. 
   
A tudósok 559, ötven év körüli nőt vizsgáltak, a résztvevők egyike sem mutatta a szívbetegség olyan orvosi jeleit, mint például a magas vérnyomás. A reménytelenség mérésére kérdéseket tettek fel az alanyoknak jövőbeni céljaikról és személyes terveikről. A depresszióra utaló jeleket is megfigyelték, és egy húszfokú skála segítségével osztályozták azokat. A nők nyaki artériájának vastagságát ultrahangos technika segítségével vizsgálták.
   
A különbség jól mérhető volt. Azoknak a nőknek, akik nagyfokú reménytelenségről számoltak be, 0,02 milliméterrel vastagabb volt a nyaki artériájuk, mint azoknak, akik reménnyel telinek mondták magukat. A különbség akkor is jelentős, ha más tényezőket - többek közt a kort és az egészségügyi állapotot - is számításba vettek.
   
A vizsgálat során a kutatók nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy külön válasszák a reménytelenség érzését és a depressziót. "Arra jutottunk, hogy a nyaki artériák megvastagodása kifejezetten a reménytelenséggel függ össze" - mutatott rá Susan Everson-Rose. 
   
A szakember szerint ugyanakkor további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy kiderüljön: milyen specifikus pszichológiai változások zajlanak le egy krónikus reménytelenséggel küzdő nőben. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Az idősek nem ismerik fel a stroke jeleit

Az idősebbek kevésbé veszik észre a stroke figyelmeztető jeleit, hatásait, ez még nagyobb kockázatot jelent a betegek számára - mutatták ki ír kutatók.

Medipress Plázs

Látásvesztést okozhat a stroke

A csendes agyi infarktusnak nevezett mini-stroke-ok elszenvedői magyarázatot adhatnak a normális szemnyomás mellett kialakuló zöldhályog rejtélyére – állítják hongkongi szemészek.

MTI Plázs

Elhallgatott stroke: csak az MRI mutatja ki

Az idősebbek nem mindig fogják fel, hogy agyi érkatasztrófán, azaz stroke-on estek át, vagy egyszerűen nem emlékeznek az átéltekre, így nem lehet őket megbízható információs forrásnak tekinteni - vélik amerikai kutatók.