szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy nemrég közzétett tanulmány szerint a cukormentes italok, amelyeket alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel ízesítenek elősegítik a mértékletes táplálkozás betartását – ez pedig a megfelelő súly megtartásának egyik legfontosabb eleme.

Az American Journal of Clinical Nutrition kiadványban egy 2002-ben megjelent tanulmány szolgáltatta az új felmérés alapját, amely során 300 résztvevőnél vizsgálták a kalória-, protein-, szénhidrát- és zsírbevitel értékeit összevetve az egyének táplálkozási szokásaival.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a mesterséges édesítőszereknek, főként az így ízesített italoknak fontosak a súlykontroll előnyei. A leadott súlyukat megőrzők többféle étkezési stratégiát alkalmaztak annak érdekében, hogy súlyfeleslegüktől megszabadulva ne szedjék vissza a plusz kilókat. Korlátozták például a zsírok fogyasztását, a cukorral készült ételeket, a kalóriában gazdag italokat, viszont a mesterségesen ízesített italok fogyasztátást növelték. A 2002-es tanulmány, amely nyomán a jelenlegi felmérést is végezték azt állapította meg, hogy a cukrot helyettesítő étrenddel élők nagyobb súlycsökkenést értek el, mint azok, akik ilyen ételízesítőket nem használtak.

Az eredményekkel kapcsolatban azonban Adam Drewnowski, a Washingtoni Egyetem szakembere elmondta: „a kis kalóriaértékű édesítők persze nem csodaszerek, ezekkel önmagukban nem lehet fogyást elérni. Az eredményeket a használatuk kiegészítése más megoldásokkal, például az elfogyasztott adagok megfelelő meghatározásával és testmozgással együtt érhetik el a fogyni vágyók.”

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Károsak-e az egészségre az édesítőszerek?

Az édes íz kedvelése egyike a legősibb, velünk született tulajdonság. A kedvelt ízhatás eléréséhez a cukron és a mézen túl számos mesterséges édesítőszer közül válogathatunk. De milyen hatással van mindez a szervezetünkre?

hvg.hu Plázs

Édesítők: megalapozatlan vádak?

A mesterséges édesítőszerek a legtöbbet vizsgált élelmiszer-adalékanyagok közé tartoznak, melyek sokszor kerülnek a figyelem középpontjába. Több mint két évtized viszonylatában nagyszámú, célzott kutatások sora igazolta, hogy alaptalanul hoztak összefüggésbe több édesítőszert is a különböző daganatos betegségek kialakulásával kapcsolatban.

MTI Plázs

Hizlalnak az édesítők: mi az igazság?

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint az édesítőszerek hatására a szervezet számára nehezebb lesz a táplálékfelvétel és a testsúly kontrollja, ez pedig egyenes út az elhízáshoz.