szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Tavaly ősszel a különleges sörök a csehországi piaci kínálat majdnem egynegyedét tették ki.

Tavaly ősszel a különleges sörök a csehországi piaci kínálat majdnem egynegyedét tették ki. Szakmai álláspont szerint alapvetően csak az a sör számít ilyennek, amely döntően árpádból készül, és több mint 13 fokos erősségű.
   
"Bár a speciális sörök drágábbak, mint a hagyományosak, népszerűségük növekszik. Ismereteink szerint leginkább a fiatalabb és a magasabb jövedelemmel rendelkező személyek fogyasztják" - magyarázta Frantík.
   
A 47 csehországi sörgyár közül jelenleg 33 állít elő különleges söröket is. A 77 minisörgyár közül - gyakran csak egy-két vendéglő számára főzik a sört - 54 büszkélkedik ilyen sörrel.
   
Mindezek ellenére a különleges sörök a csehországi sörfogyasztásnak továbbra is csak nem egészen egy százalékát teszik ki. "Komolyabb változásra a következő években sem számítunk. A hagyományos csapolt, illetve az üveges sör pozícióit gyakorlatilag nem ingathatják meg a különleges termékek" - vélekedett Jan Vesely, a cseh sörgyárak szövetségének ügyvezető igazgatója.
   
Az utóbbi években megugrott az alkoholmentes sörök fogyasztása, és kezdenek népszerűséget szert tenni a Csehországban korábban nem ismert, illetve a cseh sörivók által mereven elutasított különféle ízesített sörök is.
   
A cseh sörgyárak jelenleg 25 féle alkoholmentes sört kínálnak, míg négy éve csak 15 volt a piacon. Tavaly az előzetes statisztikák szerint több mint 600 ezer hektoliter alkoholmentes sör fogyott el. Ez az összes fogyasztás mintegy négy százaléka.
   
A csehországi sörfőzés tavalyi adatai egyelőre nem ismeretesek. 2008-ban a cseh sörgyárak 19,81 millió hektoliter sört főztek, fél százalékkal kevesebbet, mint a rekordnak számító 2007-es évben. A cseh piacon 2008-ban 16,1 millió litert sör fogyott el, 1,3 százalékkal kevesebb, mint 2007-ben.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!