szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást az étcsokoládé fogyasztása – derült ki a BMC Medicine folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmányból.

Karin Ried és az ausztráliai Adelaide Egyetem kutatói 15 olyan vizsgálat eredményeit elemezték, amelyek a csokoládéban található flavonoidok vérnyomásra gyakorolt hatásának jártak utána, ezek az antioxidánsok az erek tágulatát okozzák.

„A flavonoidokról bebizonyították, hogy megnövelik az érfal sejtjeiben keletkező nitrogén-oxid mennyiségét, amely elősegíti az ér tágulását és következményesen csökkenti a vérnyomást” – magyarázta Ried. Majd hozzátette: a csokoládé valódi hatásaival kapcsolatban azonban ellentmondásos eredmények születtek. Azt találtuk, hogy az étcsokoládé szerény mértékben ugyan, de kimutathatóan csökkenti a magas vérnyomásban szenvedők vérnyomásértékeit, azonban ez nem igaz a normál vérnyomás esetében.

A tapasztalt hatás mértéke (5 Hgmm-nyi csökkenés) megegyezik a napi 30 perces testmozgás vérnyomáscsökkentõ hatásáéval és elméletben akár 20 százalékkal is csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát a következõ öt évben.

A kutatók azonban óvatosságra intenek. A csokoládé vagy a csokoládés italok hosszútávú terápiás hatása megkérdőjelezhető. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Nyomós okok, miért együnk csokoládét

Az egyik legkedveltebb ajándék a csokoládé, ezért nem meglepő, hogy az elmúlt hónapban megnőtt a háztartások édességkészlete: a csokimikulások mellett minden bizonnyal akad még néhány tábla fekete- vagy éppen fehércsokoládé. Mi legyen a felhalmozódott kísértésekkel? A dietetikus tanácsai.

MTI Plázs

Mire jó napi egy szelet csokoládé?

Jó hír a csokoládérajongóknak: napi egy szelet édes élvezet 39 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek és az agyi katasztrófa kockázatát - derült ki egy német orvosi kutatásból.

MTI Plázs

A depressziósok több csokoládét esznek

A depressziótól szenvedő emberek több csokoládét esznek, sőt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet - állapították meg hétfőn közölt tanulmányukban amerikai kutatók.

MTI Plázs

Kezeljük magunkat csokoládéval?

Depresszióra hajlamos emberek annál gyakrabban jutalmazták magukat csokoládéval, minél lehangoltabbak voltak. A sok szempontból vitatható antidepresszáns tabletták helyett alkalmazható, természetes gyógymóddal szerzett megfigyeléseket az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat közölte.