szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy szerdán közzétett tanulmány szerint Nagy-Britanniában a legjobb a haldoklók számára nyújtott ellátás színvonala. Ebben a tekintetben számos fejlett ország messze elmarad a szigetországtól.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) jelentésében az áll, hogy a haldokló betegek ellátásának állami támogatása és a hatékony hospice-hálózat következtében Nagy-Britannia a listán szereplő 40 ország közül az első helyre került annak ellenére, hogy egészségügyi ellátása összességében nem a legjobb.

A kutatók többek között a lakossági tudatosság, a rendelkezésre álló képzések, a fájdalomcsillapítók hozzáférhetősége, illetve az orvos-beteg átláthatóság tényezőinek elemzésével alkották meg a „halál minőségének” indexét. A nemzetközi listán Ausztrália került a második helyre, ezt követte Új-Zéland és Írország. Az első 10 helyezett között szerepelt Németország, az Egyesült Államok és Kanada is. A rangsor második felébe került több gazdag ország is, köztük Dánia (22. hely) és Finnország (28. hely). India végzett a legutolsó helyen, de Portugália, Dél-Korea és Oroszország is a legrosszabb tíz közé jutott.

Öregedő társadalom. Új problémák
©

A jelentésből kiderült, hogy a legrosszabb esetekben az ellátás minősége és hozzáférhetősége gyakran elégtelen volt, politikai koordináció pedig egyáltalán nem működött. A kutatók szerint kevés ország, még az élvonalbeli egészségügyi rendszert működtető gazdag államok sem foglalják átfogó egészségpolitikájukba a haldokló betegek ellátását. Pedig számos államban a növekvő élettartam és az elöregedő népesség azt jelenti, hogy a haldokló betegellátás iránti igény meredeken emelkedni fog. A fejlett országokra jellemző csökkenő születési számok tovább bonyolítják a helyzetet, és a történelem során első alkalommal a 65 éven felüliek száma meg fogja haladni az öt éven aluli gyermekek számát. A jelentés szerint a haldoklók számára ez új és összetett problémákat fog felvetni.

A tanulmány több képzést javasol a leendő otthoni ápolók számára. A palliatív kezelés nem feltétlenül jelent intézményesített ellátást, és egyre több beteg dönt úgy, hogy otthonában kívánja eltölteni utolsó óráit. A jelentés szerint több mint 100 millió páciens és az őket ápoló családtagok szorulnak palliatív támogatásra évente, de alig nyolc százalékuk részesül ténylegesen ilyen támogatásban. A kormányok és az ellátók versenyeznek az idővel, mivel az elöregedés üteme gyorsan felülmúlja az ellátás biztosítására irányuló erőfeszítéseket.

A felmérésből az is kiderül, hogy Magyarország is példaadó módon gondoskodik az életük végéhez közeledőkről. David Clark, a glasgow-i egyetem professzora - az elemzést készítő szakértők egyike - az EIU összeállításában felidézte, hogy Magyarországon már 1997 óta törvényben biztosított jog az úgynevezett palliatív - vagyis a nem gyógyító jellegű, hanem az életük végéhez közeledő betegek életminőségének javítását, szenvedéseik enyhítését célzó - kezelés. Az elemzés megemlíti ugyanakkor azt is, hogy jóllehet az ilyen jellegű ellátás minősége Magyarországon kiemelkedő, a hozzáférés e gondoskodási formához már nehezebb, mivel nincs kidolgozva ennek az egész országra kiterjedő stratégiája.

A kutatók a lista elkészítéséhez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 30 tagállamának, valamint 10 további állam orvosait és szakembereit kérdezték meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Új szabályok az otthoni szakápolásra és hospice ellátásra

A kórházon kívüli szakápolás és hospice ellátás erősítését tervezi az egészségügyi tárca; a minisztériumban elkészült annak a rendeletnek a tervezete, amely újraszabályozná az otthoni szakápolás feladatait és feltételeit - írta keddi számában a Népszava.

MTI Plázs

Hogyan küzdhetünk az öregedés ellen?

Szemhéjplasztikával, botoxszal, valamint arc- és ráncfeltöltéssel küzd az öregedés ellen a már ötvenes éveit taposó amerikai baby-boom generáció - derült ki az Amerikai Plasztikai Sebészeti Akadémia (AACS) friss adataiból.

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Egészségügyi ellátás külföldön, egyetemistaként – erre kell odafigyelni

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Milánóban hamarosan már hidrogénmeghajtású vonatokon utazhatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak

Izgalmas újdonságokat hozhat a Galaxy Z Fold3, de közben véget vethet a Note-sorozatnak