szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Természetes, száz százalékos, friss – egyre gyakrabban tűnnek fel ezen szavak az élelmiszerek csomagolásán. Egy friss felmérés szerint azonban a vásárlók nem mindig tudják hová tenni, miről is van szó pontosan. Ugyanígy nem egyértelmű a helyzet a kétes megítélésű E-csoportba tartozó összetevőkkel sem – állítja Stefan Gates, brit gasztronómiai újságíró, aki azt próbálta kideríteni, hogy valóban annyira károsak-e ezek az adalékanyagok, amennyire az a köztudatban él.

Az édesítők, ízfokozók, emulgáló- és tartósítószerek csoportja mára a kulináris gonosztevő szinonimájává vált, így a tudatos vásárló igyekszik elkerülni az ezekkel telített ételeket – olvasható a BBC News-on megjelent cikkben. Európában ezeket az adalékokat E-számokkal jelöli, az Egyesült Államokban pedig egyre inkább a teljes megnevezésük kerül az ételek csomagolására. A terminológiától függetlenül kevesen feltételeznék, hogy ezek az összevetők pozitív hatást gyakorolnának a szervezetre. A bio- és természetes élelmiszerek elmúlt évekbeli szárnyalása jól mutatja, hogy a fogyasztók többsége egyre kevésbé preferálja, ha ételei technológiai nagyüzemekből kerülnek ki, ezzel együtt egy idei brit felmérés szerint a csomagoláson nagy betűvel feltüntetett természetes, 100 százalékos friss címkék összezavarják a vásárlókat. A jelenség oka pedig a terminológia nem egyértelmű szabályozásában keresendő.

Pizzaszelet. Mi van benne?
©

Ennek éppen a fordítottja igaz az adalékanyagok jelzésére, amely legtöbbször szolidan húzódnak meg az élelmiszerek csomagolásán, a feltüntetésük módját pedig szigorú helyi és európai uniós szabályok határozzák meg. Érdekes módon, ha a városi legendákon túltekintünk és a dietetikus szakember véleményét kérjük ki, kiderül, hogy az E-számokkal jelölt összetevőknek akár kifejezetten pozitív szerepük is lehet táplálkozásunkban. A cikk írója ezt az álláspontot kívánta szembeállítani az ismert tévhittel, amikor belevágott kísérletébe.

A vállalkozó szellemű újságíró egy nagybevásárlással kezdte, ahol feltöltötte a hűtőjét készételekkel, édességgel, fagyasztott pizzával, készre gyártott hot-doggal, zacskós levesekkel, chipsekkel, gyorstésztával és üdítőkkel. A polcokra szintén került nagy mennyiségű szalámi és sonka, részben az ezekben található E250 és E252 tartósítószerek, részben oedig húsimádata miatt. A kínálat teljes volt: az édességek tobzódtak a színezékekben, a pizzákban túltengtek az emulgáló- és stabilizálószerek, a chipsekben pedig az ízfokozók. A csúcspontot a minden elképzelhető E-anyagot tartalmazó instant levesek jelentették.

A tesztet megelőzően az újságíró még elgondolkodott azon, hogy mennyire szívesen fogyaszt valaki vacsorára nagy mennyiségben tartósító- és emulgálószereket, vagy éppen stabilizátorokat. Itt hívja fel a figyelmet, hogy ezek a kategóriák a természetes anyagok között is megtalálhatók, így például a citrom leve egy antioxidáns tartósítószer, lásd citromsav (E330), vagy például főképp a tojássárgájából vonják ki az E322 kódnevű emulgálószert, a lecitint. Hasonló módon szükségesek a nitrát- és nitrittartalmú tartósítószerek a húskészítményekben, hiszen ezek mellőzésével nőne az ételmérgezések veszélye.

Aztán elkezdődött az E-kúra. Stefan Gates a napot egy kiadós tál müzlivel kezdte, ami egy nagy löket E101-et (B2 vitamin) és E170-et (kalcium-karbonát) jelentett, utóbbi tökéletes kalciumbevitelre – állítja a szerző. Következő körben egy E410-et (szentjánoskenyér-liszt) tartalmazó joghurtital volt soron, majd még néhány préselt müzliszelet és chips is belefért. Délelőtt 10 órára Gates egy teljes napi ételbevitelen volt túl, ennek ellenére folytatni tudta a tesztet: ebédre pizza és instant tészta volt a menü, desszert gyanánt pedig csokoládé. Eljött a vacsora ideje is, a készre gyártott csirkefilé és a szintén fagyasztott rántott hagymakarika után sajttorta, csokis shake következett, a menüt pedig ismét csak chips zárta. A kalóriával telített kísérletező sikeresen abszolválta a napot a több mint ötven féle E-adalékanyag elfogyasztásával, és kíváncsian várta a mérgezés jeleit.

Amely természetesen nem következett be: az adalékanyagok elfogadható beviteli szintjét a kísérletek során megállapított, az állatok számára már káros mennyiség egy századában határozzák meg, tehát nagy biztonsággal az esetlegesen veszélyes kvóta alatt. Ugyanakkor számos adalékanyagban nincs ilyen szint: a Gates által fogyasztott mintegy ötven típus közül több mint harminc bármilyen mennyiségben fogyasztható, káros hatás nélkül. Érdekesség, hogy az erőteljes E-kúra napján a tesztelő mindössze két típusú adalékanyagnál tudta elérni a még elfogadható szint 50 százalékát, igaz, az egyik esetében jócskán meg is haladta azt.

Kérdés, hogy a kíváncsi tesztelő túl tudta-e adagolni magát? Igen, de nem az E-csoportból: a háziorvosa által elvégzett vizsgálat és számítás szerint az újságíró ezen a bizonyos napon az ajánlott zsírbevitel 418 százalékát fogyasztotta, s ugyanez az arány a sónál 218, míg a cukor esetében 500 százalék volt – a kísérlet során tehát kizárólag természetes összetevőkből sikerült túlteljesíteni.

Az újságíró tudományos következtetéseket nem kívánt levonni kísérletéből, arra azonban felhívja a figyelmet, hogy a démonizált mesterséges adalékanyagoknál jóval nagyobb veszélyeknek van kitéve az egészséges táplálkozás, vagy ezen túltekintve a helyes életvitel: a kiegyensúlyozatlan diéta, radikális fogyókúra, az egysíkú étrend vagy éppen a mozgás hiánya hamarabb károsítja a szervezetünket, mint a szigorúan kontrollált adalékanyagok bevitele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!