szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai élelmiszeráruházakban a vásárlók csak rápillantanak a csomagolásra, és ha az azt állítja, hogy a termék hozzáadott cukrot nem tartalmaz vagy szénhidrátban szegény, egészségesnek és testsúlycsökkentőnek gondolják. A négyezernél több vásárló megkérdezésével végzett vizsgálat eredményét a Journal of Nutrition Education and Behaviour szakfolyóirat szeptemberi-októberi száma közölte.

A most megjelent tanulmány apropóját az adta, hogy az Egyesült Államok polgárai feltartózhatatlanul híznak. Nagy reklámmal meghirdetett diéták lettek népszerűek, különösen azok, melyek a cukor és általában a szénhidrátok fogyasztásának csökkentését, sőt leállítását hirdették egyedül üdvözítő megoldásnak. 

Az utolsó évtizedekben ezeket a nézeteket szinte az egész amerikai társadalom megismerte, és ennek eredményeként a statisztikák tanúsága szerint 2001-2005 között az alacsony szénhidrát-tartalmú élelmiszerek forgalma 516 százalékkal növekedett.

Nemrég jelent meg az a nagy tudományos vizsgálat, mely a négy legnépszerűbb amerikai fogyókúra összehasonlításával bizonyította, hogy teljesen mindegy, ki mit eszik, bizonyosan és egyformán csökken a testsúlya, ha megfelelő diétával kalóriabevitelének csökkentését sikerül megtartania.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (FDA) és az élelmiszerek biztonságával foglalkozó hatóságok most 4320 személy megkérdezésével vizsgálták, milyen mértékben döntenek az emberek az üzletben arról, hogy melyik élelmiszert részesítik előnyben.

A tanulmány bizonyította, hogy a csomagoláson látható "széndhidrátban szegény" felirat eleve azt sugallja a vásárlóknak, hogy az étel kalóriaszegény, automatikusan fogynak tőle és jót tesz az egészségüknek. Az emberek a gyors döntés után általában nem olvassák el a terméken legtöbbször hátul olvasható részletesebb tájékoztatást az összetételről, kalóriatartalomról.

A hivatalok szakértőinek véleménye szerint mindenkinek meg kellene tanulnia, hogy az árukon lévő minden információt tanácsos elolvasni, és csak annak alapján dönteni a vásárlásról.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Egészség a polcokon – kerekasztal-beszélgetés

Bár a válság hatására megtorpant az egészséges termékek iránti kereslet növekedése, hosszú távon várhatóan folytatódik a bioélelmiszerek és -kozmetikumok, illetve a natúr és funkcionális termékek piacának bővülése.

MTI Plázs

Hadat üzent a hájnak Michelle Obama

Elindította a gyerekkövérség elleni kampányát Michelle Obama, az amerikai first lady kedden; főleg az egészséges táplálkozás elveire és a sok testmozgás fontosságára akarja felhívni a szülők és a gyerekek figyelmét.

kadarm Shake

A fiatalító étrend titka

Közhelynek tűnik már, de nem lehet elég sokszor hangsúlyozni egészségünk megőrzését és az ebben fontos szerepet játszó zöldségek-gyümölcsök fiatalító, betegségmegelőző hatását.

hvg.hu Napi merítés

Be kellene tiltani a hamburgert?

Az elhízás a fejlett világ egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája. A helyzet az Egyesült Államokban a legrosszabb, a lakosság több mint 30 százaléka kórosan elhízott; Magyarország a nyolcadik a listán. Fontos küzdeni a túlsúly ellen, de hol a határ, előírhatja-e a mindenkori vezetés, hogy mi kerüljön a tányérunkra?

hvg.hu Itthon

Blikk: Orbán pocakot eresztett

A stresszes munka és a rendszertelen táplálkozás jelei látszanak Orbán Viktor kormányfőn, de elődei is meghíztak a hivatalban – írja a Blikk.hu.

hvg.hu Shake

Öt nagy tévedés az egészséges táplálkozásról

Az egészséges életmód ma már mindannyiunknak fontos fogalom. Megpróbálunk tudatosan vásárolni, figyeljük, tanulmányozzuk az élelmiszerek címkéjét, de sajnos még így is kerülhet egészségtelen étel a kosarunkba.

MTI Plázs

Menza: túladagolják a zsírt, a szénhidrátot és a sót

Megdöbbentő mértékben túladagolják az óvodai és iskolai étkeztetésben a zsírt, a szénhidrátot és a sót, ezért az ÁNTSZ programot indít Békésben az egészséges táplálkozás elterjesztéséért - közölte az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális intézete.

hvg.hu Plázs

Lehet-e káros az egészséges táplálkozás?

Lehet-e az egészséges életmódot, azon belül is az egészséges táplálkozásra való törekvést túlzásba vinni? Nagyon úgy tűnik, hogy igen. Ez a felismerés késztette a táplálkozási problémákkal foglalkozó szakorvost, Steven Bratmant arra, hogy létrehozza az ortorexia nervosa kifejezést, amely egy napjainkban egyre terjedő táplálkozási zavar megragadására szolgál.

MTI Plázs

A zöldségek és gyümölcsök alig védenek a rák ellen

Egy új vizsgálat szerint a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása csak kis mértékben csökkenti a rosszindulatú daganatos betegségek kockázatát, ám ez nem változtat azon, hogy ezek az egészséges tápanyagok sok más betegség ellen is védenek − írta a világ egyik legrangosabb orvosi hetilapja, az angol The Lancet.