szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy-egy kecsegtető internetes utazási ajánlat láttán elönt minket a lelkesedés, ilyenkor hajlandóak vagyunk figyelmen...

Egy-egy kecsegtető internetes utazási ajánlat láttán elönt minket a lelkesedés, ilyenkor hajlandóak vagyunk figyelmen kívül hagyni az alapvető biztonsági lépéseket, csak hogy az „utolsó helyeket” megkaparintsuk, ráadásul minél nagyobb a kedvezmény, annál jobban hajlunk a kockázat vállalásra. Ezt a csalók is tudják, mivel az idegenforgalom nagy üzlet, nem egy csalásra szakosodott társaság tevékenykedik a világhálón egy kis profit reményében. Ezek a társaságok – ha már átvertek minket – nehezen érhetők utol, viszont könnyen elkerülhetők, ha egy kicsit odafigyelünk a vészjósló jelekre, és utánanézünk a gyanús dolgoknak.

©

A Get Safe Online internet biztonsági tanácsadó cég ügyvezető igazgatója Tony Neate szerint igazán nem is kell mást tennünk, mint hogy hallgatunk az ösztöneinkre. „Amikor úgy érezzük, hogy az ajánlattal valami nem stimmel, akkor szükséges igazán egy kis háttér kutatás. Ha valaki például úgy dönt, hogy magán úton bérel villát, de a tulajdonosnak nincsen kapcsolattartó telefonszáma, és a teljes bérleti összeget előre kéri postán, akkor legyünk nagyon óvatosak” - – magyarázza Neate a CNT-nek. Ráadásul ma már vannak egyszerűen kezelhető weboldalak, mint például a PayPal, amelyekkel biztonságosan lebonyolítható bármilyen pénzügyi tranzakció anélkül, hogy adatainkat kiadnánk egy idegen személynek.

Mike Monk az ABTA (Idegenforgalmi szövetség) vezetője szerint a „személyes online foglalás remek dolog, hiszen gyorsabb, olcsóbb megoldás, mint az irodán keresztül történő utazás, így teljesen egyedülálló utakat és helyszíneket találhatunk. Ugyanakkor muszáj szem előtt tartani, hogy az idegenforgalom vonzza a csalással pénzt szerezni kívánó egyéneket.” Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor a csalás megelőzhető, így nincs ok arra, hogy a nyaralók miért ne élvezhetnék az online foglalás előnyeit. Nézzük, hogy a CNT és GetSafeOnline szerint milyen jelekre kell fokozotta ügyelni online foglalás előtt:

- Ha egy utazási iroda ajánlata túl szép ahhoz hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg nem igaz. A legegyszerűbben ezt úgy tudjuk leellenőrizni, hogy megkeressük a programban feltüntetett idegenforgalmi szervezeteket (szállodák, autókölcsönzők) és közvetlenül tőlük érdeklődünk az árak igazáról.
- Minden feltüntetett cégnek nézzünk utána. Mióta üzemelnek? Nincs ellenük csődeljárás? Mit írtak róluk az újságok?
- Nézzünk utána a cégnek a véleményhagyó weboldalakon, fórumokon. Mit írtak róluk más ügyfelek? Nem volt valami botrány mostanában a cég körül? Nincs esetleg valami óriás építkezés a közelben, ami miatt az árak ilyen alacsonyak lehetnek? 
- Fontos megtudni azt is, hogy a szóban forgó utazási iroda tagja-e valamilyen utazási irodákat ellenőrző szövetségnek. Ha a cég nyert már valamilyen díjat, akkor sokkal nyugodtabbak lehetünk.

- Soha ne dőljünk be a „Gratulálunk nyertél egy nyaralást” emailek-nek, főleg akkor, ha semmilyen nyereményjátékra nem jelentkeztünk előzőleg. A kaparós sorsjegy típusú „nyeremények” csak ügyes reklámfogások, hogy minél több utazást eladjanak. Ha például három azonos ikon „nyereményt” jelent és a nyeremények között található utazás is, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt nyertük meg. Kaptunk két ingyen repülőjegyet, de csak úgy, ha megfizetjük a méregdrága hotel és teljes ellátás árát, valamint az „egyéb” járulékos költségeket. Nem kell ahhoz matek zseninek lenni, hogy lássuk, nem mi fogunk nyerni ezen az egészen.
- Ha bármilyen nyereményjátékon nyert utazás feltétele, hogy előbb postázzunk pénzt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csalásról van szó.
- Olcsó utak feltétele lehet, hogy végig kell hallgatnunk egy vagy esetleg több előadást (TimeShare), de sokszor ezt nem közlik előre, hanem csak a hotel recepciós pultjánál derül ki. Ha túl olcsó a szállás, feltétlenül érdeklődjünk efelől, kötelesek tájékoztatni róla.
- Villa bérlése esetén beszéljünk a tulajdonossal telefonon, kérjük el tőle más vendégek telefonszámát referenciának. Figyeljük, hogy a beszélgetés közben elmondottak megegyeznek-e a weboldalon vagy az utazási ajánlatban leírtakkal.
- Ha villát foglalunk, ellenőrizzük le a villa címét a Google Map-en vagy más hasonló weboldalon, hogy tényleg létezik e az épület. Nézzük meg azt is, hogy a környék megbízható e. 

Ha pedig csalást észlelünk, akkor tegyük meg a megfelelő lépéseket a hazai hatóságoknál, a fogyasztóvédőknél, de nemzetközi probléma esetén a Consumer Fraud Reporting weboldalán is jelenthetjük az esetet, hogy mások elkerülhessék a hibát. Ezen az oldalon egyébként rengeteg érdekes eset található, amelyből mi is sokat tanulhatunk.

Krisztina O'Brien

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Intim fotóink idegenek kezében

A digitális korszak sok kényelmet nyújt az embernek, ma már nem kell egy méretes fényképezőgép és videokamera, ha...

2020-ban indítják útjára a hajót, amely önmagát navigálva kel át az Atlanti-óceánon

2020-ban indítják útjára a hajót, amely önmagát navigálva kel át az Atlanti-óceánon

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Orbán talán senkit sem akart befolyásolni erkölcsi aggályaival

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Másodpercek alatt pénzzé tehetők a használt telefonok, ahol van ilyen automata

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Elfogadták az EU-tagországok vezetői a Brexitről szóló új megállapodást

Meghalt Kurtág Márta zongoraművész

Meghalt Kurtág Márta zongoraművész