A leejtett étel 5 másodperces törvénye

Van, aki szerint ostobaság, hiszen például a szalmonellabaktérium gyorsabb az emberi kéznél. Mások azt mondják, minden a helyszíntől és a gyorsaságtól függ.

  • Medipress Medipress
A leejtett étel 5 másodperces törvénye

Csupán tévhit, hogy ha a földre ejtett ételt öt másodpercen belül felvesszük, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk – állítja Paul Dawson, a Clemson Egyetem professzora, aki a National Geographic legújabb számában élesztette újra a vitát. Ő és tanítványai ugyanis úgy találták, hogy a szalmonellabaktérium akár négy hétig is megél a száraz felületeken, és rendkívül gyorsan telepszik át az ételekre.

Ez az eredmény némileg ellentmond a Connecticuti Főiskola diákjai által tapasztaltaknak. Ők egy kísérlet során almaszeleteket és cukorkákat szórtak szét az iskola étkezőjében. Az almadarabokon egy perc múlva tapadtak meg az első baktériumok, a cukorkák esetében pedig öt perc kellett mindehhez.

A legtöbb kutató szerint a hangsúly a helyszínen van. Ha a gyermek például elejti az utcán a kiflit, nyugodtan visszaadhatjuk neki, mivel kevesebb kórokozó van a járdán, mint a konyhapadlón – állítja Harley Rotbard, a Coloradói Orvosi Egyetem tanára. „Ezzel szemben a konyhakő igen szennyezett, mivel például a nyers hús kifröccsent levében sokkal több a káros baktérium, mint a talajban. A fürdőszoba csempéje ugyanilyen veszélyes” – tette hozzá a professzor.

Mindenre elszánt fanatikusok vagy halálba nyomorított iskolások – Kik voltak a kamikazék?

Mindenre elszánt fanatikusok vagy halálba nyomorított iskolások – Kik voltak a kamikazék?

1944 őszére a japán legfelsőbb vezetésben is mindenki tudta, hogy a háború erősen vesztésre áll. A hadi helyzeten egy első látásra példátlannak tűnő új taktikával igyekeztek fordítani: fiatal, gyakran az iskolapadból éppen csak kiesett, brutális módszerekkel kiképzett pilóták ezreit küldték a biztos halálba. A japán kapituláció és az utolsó öngyilkos küldetés nyolcvanadik évfordulóján a kamikaze hadviselés történetét idézzük fel.