szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. tájékoztatása szerint a nyári időszámításnak köszönhetően évente 6 milliárd forintot spórol az ország. Egy év alatt körülbelül 120 GWh-val kevesebb energia fogy, ez a mennyiség lényegében egy kisebb város éves fogyasztásának felel meg.
   
Az egész Európában egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21-e és szeptember 21-e (azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség) között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák.  Ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje - a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak - egybeesik a természetes nappali világosság idejével, kevesebbet kell a lámpákat használni - írták.
   
A Mavir évtizedek óta gyűjti és elemzi a fogyasztási adatokat, ezek alapján elmondható, hogy a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos - 2000-4000 MWh - fogyasztáscsökkenés látható. Ez a napi mennyiség 1000 háztartásnak akár egész évre elegendő lenne.
   
Az óraátállítás a közösségi közlekedés több szolgáltatóját is érinti. A MÁV-nál a menetrendet ugyan nem kell módosítani, de négy nemzetközi és egy belföldi vonat a határállomáson, illetve a kiinduló állomáson várja be a téli időszámítás szerinti időt.
   
A Bécs-Budapest-Bukarest-Budapest-Bécs útvonalon közlekedő Dacia EuroNight mindkét járatát Magyarországon éri az időszámítás váltás. A vonatok Lőkösházán várják be a téli időszámítás szerinti indulási idejüket, körülbelül egy órát várakoznak. A Beograd nemzetközi gyorsvonat Belgrád és Budapest felől érkező járatai Kelebián várakoznak a téli időszámítás szerinti indulási időre.
   
A belföldi járatok közül csak egy vonatot érint az átállás, a Somoskőújfalu - Hatvan vasútvonalon közlekedő személyvonat Somoskőújfalu állomásról már a téli időszámítás szerint indul.
   
A Volánbusz tájékoztatása szerint egyik járatukat sem érinti a téli időszámításra való átállás.
   
A BKV több éjszakai járatát is érinti az óraátállítás, az órás vagy annál gyakoribb követési idővel, egyenletes ritmusban közlekedő viszonylatok 2 és 3 óra közötti indulási időpontjait mindkét végállomásról megduplázzák.
   
Azok a járatok, amelyek az órás követésnél ritkábban járnak, egyedi menetrend lesz érvényben. Csak a téli időszámítás szerint közlekedik majd a 941-es Camponától 3:18-kor, a 956-os Pécel, Kun József utcából 2:52-kor, a 972-es Törökbálintról 2 órakor, a 980-as Rákoskeresztúr, városközpontból 2:54-kor, a Dél-pesti autóbuszgarázsból 2:51-kor, és a 992-es Gödöllőről 2:47-kor induló járata. Csak a nyári időszámítás szerint közlekedik majd a 963-as Hűvösvölgyből 2:04-kor, és a 998-as Cinkota garázsból 2:28-kor induló járata.
   
A Malévnál egyetlen járatot sem érint a téli időszámításra való átállás, de a nemzeti légitársaság ezen a napon vezeti be téli menetrendjét. Tájékoztatásuk szerint több járat sűrűségét is megnövelték, és elérhető lesz valamennyi, a téli időszakban megszokott célállomás. A tavaly téli menetrendhez képest egyes járatok frekvenciáját és kapacitását megnövelték, míg másokét csökkentették, illetve praktikusabbá tették.
   
Az előző téli menetrendi időszakhoz képest heti kettőről heti háromra növekszik a jordán fővárosba, Ammanba közlekedő Malév-repülőjáratok száma. Helsinkibe a heti kilenc helyett, heti tizenkét járat közlekedik, a nyáron újraindított dublini járat pedig a téli menetrendben heti öt alaklommal fog repülni.
   
További változás október végétől a menetrendben, hogy a légitársaság megszünteti a Bécsbe és Pozsonyba közlekedő buszjáratait, viszont Kassába továbbra is el lehet jutni a Malév járatszámon üzemelő minibuszokkal.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!