szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár hagyományosan inkább a nők szerepeit ünnepeljük társadalmi szinten, ma már a másik oldal is megkapja a kitüntető figyelmet, például a november 19-i nemzetközi férfinapon. Ennek apropóján tekintettük át, napjaink férfija hogyan kezeli hagyományos szerepének eltűnését, illetve milyen kihívásoknak és elvárásoknak kell megfelelnie.

A kérdésekre nehéz egyértelmű választ adni, mert – s hiába vált mára ez közhellyé – napjainkban villámgyorsan változnak az értékek, a nemi szerepek, ezért már nem igaz az az egyszerű tipológia, hogy például egy férfi legyen erős, de véletlenül sem házias. Ezzel párhuzamosan viszont még nincsenek más, egyértelmű értékek, amik a korábbi helyzetet felváltanák, így az sem igaz, hogy a nők elvárása a fenti példa megcserélése lenne. Tehát ma a férfinak nehéz dolga van, ha igazodni akar a női elvárásokhoz.

Persze ha egyáltalán akar. Környezetük és a külső igények megváltozására a férfiak viselkedési mintái elképesztően gyors ütemben módosulnak, az elvárásoknak és a lehetőségeknek különböző módokon próbálnak megfelelni, vagy éppen szembemenni velük. Legalábbis ez a konklúziója a Discovery kutatásának, melyet 15 európai országban, 12 ezer férfi bevonásával készítettek. A felmérés eredményeképpen a kutatók négy alapvető férfitípust különböztettek meg. A cikk folytatását elolvashatja a HVG Online egészségportálján.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
life-style.hu Plázs

Nem csak lelki oka van – a férfiak is klimaxolnak?

A kapuzárás előtti pánikot mindnyájan ismerjük, ám kevesen tudjuk, hogy szakértők szerint néhány férfi igenis átesik a nők menopauzájához hasonló jelenségen – a neve andropauza –, ami a férfi klimax kliséinek számító pszichológiai tünetek némelyikének biológiai okozója lehet.

MTI Plázs

A moszkvai szmog ártott a férfiak nemzőképességének

A nyári moszkvai szmog és a hosszú, 40 fokos hőség sok férfi nemzőképességét csökkentette, és sokakat átmenetileg teljesen alkalmatlanná tett a gyermeknemzésre - derült ki a nyár előtt és után vett spermapróbákkal a Szecsenov Orvostudományi Egyetemen végzett vizsgálatokból.

Bele lehet szeretni egy polipba?

Bele lehet szeretni egy polipba?

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

3 hengeres motorok a megújult Jaguar E-Pace-ben

Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek

Kritikus a helyzet Milánóban és Nápolyban, azonnali lezárást sürgetnek