szerző:
hvg.hu

A hal szinte nélkülözhetetlen fogásnak számít az ünnepi menüben, hol halászlé formájában, hol pedig rántott változatban kerül a karácsonyi asztalra. A néphit pedig azt tartotta az ünnepi hal sok pénzt, illetve a család előrehaladását – pikkelyei és gyors mozgása miatt – segíti elő. A legújabb táplálkozási előírások szerint pedig hetente legalább egyszer együnk 15 dekányi halat, ha valóban egészségesen akarunk élni. De karácsonykor minden bizonnyal ennél több is elfogy majd.

A korábbi századokból származó magyar szakácskönyvek még arról tanuskodnak, hogy ételeink között hangsúlyos helyet foglaltak el a halféleségek, különösen kedvelt volt a csuka, illetve a viza. Noha a lehetőség ma is megvan arra, hogy ízletes hazai halakat fogyasszunk, igen ritkán tesszük azt. A statisztikák legalábbis erről tanúskodnak. Éves szinten 3,8 kilogramm hal jut átlagosan minde főre, a csecsemőtől egészen a nyugdíjasig. És ebben már benne van a tengeri hal, a halkonzerv, és egyéb halféleség is. Nemzetközi összehasonlításban csekélynek számít ez a mennyiség, s egyetlen jó hír, hogy az alacsony számok legalább emelkedő trendet mutatnak.

Annak ellenére, hogy a Balatonban élő halak húsa ehető, ízletes és egészséges, igen kevés kerül az asztalunkra. A folyókból és más országokból érkező halakat is előszeretettel fogyasztjuk, gondoljunk csak az Argentínából érkező hekk iránti töretlen vonzalmunkra. A horgászok között a Balatonban nagy tömegben fogható ponty – amelyért karácsony előtt az egész ország lázban ég – és a keszeg igen népszerű, de a gardát is sokan szeretik, noha még a keszegnél is szálkásabb. A ragadozók közül a süllő, a fogassüllő, a harcsa és a csuka, valamint a balin közkedvelt, ez utóbbi szintén ízletes húsú. De akad még szélhajtóküsz (sneci), angolna, amúr, és főleg busa, amit már kevésbé kedvel a magyar gyomor.

Mivel imádjuk a pontyot, a Balatonnál is előtérbe helyezik a haltelepítés során, noha a tó eredetileg nem pontyos víz. A Kis-Balaton nyíltvizében nagy számban él a vadponty is, ez már őshonos hal, azonban helyét a magyar tengerben nagyobbrészt már elfoglalta a nemesített, tógazdasági fajta. Zömében karácsony előtt kerülnek piacra, és a halászlében végzik többnyire. 

A hipermarketek is felkészültek a rohamra

"Az egész éves halvásárlás 40 százaléka a karácsony előtti napokra tehető, az eladott halak nagy részét, mintegy 80 százalékát pedig a ponty teszi ki" – mondta el megkeresésünkre Iglódi-Csató Judit, a Tesco-Globál Áruházak szóvivője. De ugyanúgy tartanak más halakat is, a magyar halgazdaságokból származó fajtákat mellett így ha valaki afrikai harcsát, lazacot, rákot szeretne feltálalni a karácsonyi asztalra, az is kedvére válogathat a különféle folyami, illetve tengeri halak közül. És ilyenkor is bőven van választék a fagyasztott termékeknél is, igaz, ebből nem fogy túl sok az ünnepek előtt, a többség az élőhalat keresi.

Könnyű emésztés
A halak húsa laza szövetszerkezetű, így könnyen emészthető. Mivel kedvező az energia- a zsír-, valamint fehérjetartalma, a diétás étrendekbe is beilleszthető. A halolaj kisebb-nagyobb mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat, ezek élettani szempontból nagyon fontosak. Igazolt hatásuk, hogy gátolják a vérrögképződést, mérsékelik a vérzsírszintet, szabályozzák a vérnyomást. De a hal jó forrása az A- és D-, valamint a B1- és B2-vitaminoknak, az ásványi anyagok közül pedig a vas-, a szelén-, a cink-, és a jódtartalom jelentős. Emellett a halkonzervek – a puha, ehető halcsontoknak köszönhetően – meg kalciumban is gazdagok.

A ponty népszerűségét szem előtt tartva, a hipermarketek igyekeznek vonzó áron kínálni a hazai halat. Így az élő ponty ára 450-700 forint között mozog, míg az afrikai harcsa kilójáért már 999 forintot, a lazacért 2 ezer forintott kell fizetnünk, amennyiben a Tescóban vásárolunk.

Hasonló a helyzet a másik hipermarketláncnál, az Auchannál is. Gillemot Katalin szóvivő is nagy érdeklődésről számolt be, ami a halakat illeti. Náluk is az élőponty számít a legkedveltebb halfélének, amit 499 forintos kilónkénti áron kínálnak, s ahogy a szóvivő hozzáteszi, ezért az árért "igazán finom halat" kapunk, most ugyanis hortobágyi biogazdálkodásból töltötték fel a készletüket. De kapható busaszelet 839 forintért, náluk is van afrikai harcsa 1289 forintért, míg a lazacot 2590 forintos kilónkénti áron kínálják. Akik pedig nem halászlével szeretnének ünnepelni szenteste, azok kagylóból, tintahalból, rákból is választhatnak, a fagyasztott termékek között.  

Gillemot szerint most is rohamra számítanak, mint minden évben, 23-24-én van a legnagyobb érdeklődés az áruházakban. "Karácsony előtt többet akciózunk, ez érezhető a forgalmunkon is, vannak vásárlók, akik kifejezetten ezeket keresik" - tette hozzá.

A halvásárlásnál érdemes néhány dologra odafigyelni. Ha például élő halat veszünk, jó, ha tudjuk, hogy az egészséges hal szeme tiszta és kissé dülledt. A húsa – s ez a halszeletekre is vonatkozik – legyen rugalmas és feszes, a kopoltyúja pedig élénkpiros és nyálkától mentes. Ha a halszeletek szélein barnás elszíneződést veszünk észre, ne vegyük meg.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Miért eszünk halat karácsonykor?

A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének szimbolikus üzenete volt: így mákos tésztát enni jó házasságot, hüvelyeseket gazdagságot és jó termést jelentett. A közösen elfogyasztott alma a család összetartozását, a mézzel elkészített fokhagyma pedig a jövő évi egészséget szolgálta. De mit eszünk ma, és mi a szokás a nagyvilágban?

Kulcsár Hajnal, Szegő Iván Miklós Kult

Miért december 25-én van karácsony?

A karácsony alapvetően keresztény ünnep, de aki nem vallásos, annak is örömteli esemény, hiszen a szeretet, a másikkal való törődés ünnepe. A különböző országok karácsonyi szokásai igencsak eltérőek, de azért közös vonás bennük az ajándékozás. Cikkünkben néhány feledésbe merült hazai szokást is megpróbálunk felidézni, és kiderül az is, hogy mi volt a különbség a kiskarácsony és a nagykarácsony között.

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Négy beteget agyonvert egy infúziós állvánnyal, kilencet megsebesített egy alkoholbeteg Romániában

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Románia kész befogadni Máltán kimentett menekülteket

Románia kész befogadni Máltán kimentett menekülteket

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Most egy honosított brazillal erősít a kínai fociválogatott

Marabu FékNyúz: Kalózok

Marabu FékNyúz: Kalózok