szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mediterrán étrenden élő idős embereknél lassabban következik be a szellemi hanyatlás - állapították meg amerikai kutatók.

A Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban mintegy 4 ezer, 65 év feletti ember étkezési szokásait és kognitív funkcióit vizsgálták a chicagói Rush Egyetem orvosi központjának munkatársai.

Mint Christine Tangney vezetőkutató elmondta, a követéses felmérésből kiderült, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget, olíva olajat, magvakat, halat és bort fogyasztó idős emberek jobban megőrizték szellemi képességeiket. A három évenként elvégzett értékelés során mérték a résztvevők szóemlékezetét és alapvető matematikai készségeit.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

A mediterrán étrend titkai

A mediterrán diéta csökkenti a szívinfarktus és a tüdőrák kockázatát, sőt, a szellemi képességek időskori romlásának veszélyét is, és ennek egyik tényezője a paradicsom piros színét adó festékanyag lehet - írja az Európai Szívgyógyászok Társaságának folyóirata.