szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A zárt légterű nyilvános helyeken történő dohányzás megtiltását célzó törvénymódosító javaslat célja, hogy a leszokásban nyújtson segítséget; a jogszabállyal az ország demográfiai helyzetén szeretnének javítani - mondta Heintz Tamás fideszes képviselő, a javaslat egyik előterjesztője kedden hajnalban a parlamentben.

Heintz Tamás fideszes képviselő elmondta, hogy Magyarország demográfiai helyzete egyre romló tendenciát mutat. Az ország jövője szempontjából fontos megállítani ezt a folyamatot, vagyis minden eszközzel védeni kell az életet.

A politikus közölte: ma Magyarországon minden órában három ember hal meg azért, mert dohányzott. Évente mintegy 28 ezren válnak a dohányzás halálos áldozataivá. Az országban minden harmadik ember, tehát 3 millió ember dohányzik, közülük 1,3 millióan a dohányzás miatt meg is halnak. Ismertetése szerint a tüdőrák-halálozás 95 százalékáért, az összes rákhalálozás 33 százalékáért a dohányzás felelős. A népességfogyás több mint harmadáért a dohányzás felelős. A képviselő szerint ez a törvényjavaslat a polgárok tízezreit mentheti meg.

A dohányzásból származó jövedelmek 2007-ben meghaladták a 325 milliárd forintot. Egy közgazdasági elemzés szerint viszont a dohányzás okozta költségek mintegy 350-385 milliárd forintot emésztettek fel. A GDP 1,7 százaléka vész el így a dohányzás miatt - mondta Heintz Tamás.

Felhívta a figyelmet, hogy a törvénytervezet bevezetése ellen számos gazdasági szereplő lép fel. Komoly érvnek tűnik, hogy a dohányzás ellenes szabályozás negatív gazdasági hatásokkal, így a bevételek csökkenésével, üzletek bezárásával, növekvő munkanélküliséggel jár - sorolta a képviselő, aki szerint azonban tanulmányok nem ezt igazolják. Ha csökken a dohányzás, csökkennek az egészségügyben felmerülő költségek.

A nehéz gazdasági helyzetben mérlegelendő érv lehet az is, hogy a csökkenő dohánytermékek miatt csökken az adóbevétel is. Az az érv ismételhető, hogy a jelenlegi helyzetben a dohányzással összefüggő bevételek 25-60 milliárdos hátrányban vannak a dohányzás következtében fellépő költségekkel szemben - szögezte le Heintz Tamás, aki felszólalásában megígérte, hogy ő is leszokik a dohányzásról.

A pénteken benyújtott törvényjavaslat szerint a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás. A javaslat a közforgalmúnak számító helyek közé sorolja a vendéglátó-ipari egységeket, munkahelyeket, közösségi közlekedési járműveket, illetve azok megállóhelyeit. Ezeken a helyeken nem lehet dohányzásra kijelölt helyiség sem. Kivételt képeznek a pszichiátriai osztályok, illetve hotelek, szállodák saját hatáskörben kialakított dohányzásra kijelölt helyei.

Teljes körű dohányzási tilalom lépne életbe egyebek között a közoktatási intézmények, óvodák, iskolák, bölcsődék, egészségügyi intézmények területén. Ezeken a helyeken a szabadban sem lehetne dohányozni. A javaslat értelmében a Parlamentben sem szabad majd dohányozni.

A javaslat három hónap türelmi időt ad, júliustól lépne életbe a korlátozás.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Még nem büntették a megállókban dohányzókat

Eddig nem büntettek meg senkit, és nem is indult szabálysértési eljárás. Közölték, a felügyelők kedvező benyomásokról számoltak be, a szabálysértők minden esetben együttműködőek voltak, és a felszólításnak eleget tettek.

Origo Plázs

Teljes dohányzási tilalmat akar a Fidesz az éttermekben

A javaslat egyéni képviselői indítvány formájában kerül az országgyűlés elé - a Fidesz-frakció már hétfői ülésén rábólintott -, de élvezi Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és az államtitkárság támogatását is - számol be az Origo.

MTI Itthon

A zárt légterű nyilvános helyeken tilos lehet a dohányzás

Több kormánypárti képviselő aláírásával benyújtották pénteken azt a törvénymódosító javaslatot, melynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás - jelentette be a fideszes Heintz Tamás pénteken, Budapesten.

Hírszerző/FH Itthon

Dohányzási tilalom: hamisan riogatnak a vendéglátósok?

Több civil és szakmai szervezet is támogatja a zárt közterületi dohányzás tilalmát szorgalmazó javaslatot - olvasható a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért nevű szervezet hétfői közleményében. A szakemberek azt mondják: a közterületi dohányzás ilyen mértékű korlátozása gyakorlatilag semmiféle többletköltséggel nem jár a költségvetés számára.

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Több mint 30 ezer alkalmazottat küld el a Disney

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Nyolc éves kora óta gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói

100 ezer forintos jutalmat kapnak a fővárosi hajléktalanszállók dolgozói