szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A nagy nyomás alatt élő emberek számára jó hatással lehet napi 45 perc szundítás, mert csökkenti a vérnyomást, és megvédi a szívüket – állítja egy új tanulmány.

A kísérlet során két csoportra osztottak 85 egészséges egyetemistát. Egyik részüket arra kérték, naponta nagyjából egy órát pihenjenek le, míg a másikat arra, hogy ezt ne tegyék, majd utána mindegyiküknek megmérték a stressz-szintjét. A mérés alatt minden résztvevőnek nőtt a vérnyomása és a pulzusszáma, az értéke azonban alacsonyabb volt azok esetében, akik alhattak egy keveset.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a napközbeni szunyókálás jó hatással van a szív- és érrendszerünkre, és segít megnyugodni a szorongató helyzeteket követően” – írták a kutatók, Ryan Brindle és Sarah Conklin, a pennsylvaniai Allegheny Főiskola munkatársai. „További kutatások szükségesek annak megállapításához, hogy milyen napszakban érdemes lepihenni, hogy az a legjobbat tegye a szervezetnek, és hogy kijelenthessük, hogy ez a gyakorlat védelmező és regeneráló hatással bír a szív- és érrendszerei megbetegedésben szenvedőkre, és azokra, akik alvásproblémákkal küzdenek.”

Az International Journal of Behavioral Medicine című lapban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy ma átlagosan két órával alszanak kevesebbet éjjel az amerikaiak, mint ötven évvel ezelőtt, ami hosszú távon káros hatással van az egészségükre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

A szerelem csökkenti a magas vérnyomást

A szerelem ereje képes lehet lecsökkenteni a magas vérnyomást, megszüntetni a depressziót és meggyorsítani a gyógyulás lassú folyamatát? A legújabb tanulmányok eredményei alapján a válasz: igen.

MTI Plázs

Megelőzhetjük a szívinfarktust a délutáni sziesztával

Aki hetente legalább háromszor szunyókál a délutáni órákban, 37 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy szívinfarktus okozza a halálát - erre a megállapításra jutott egy görög orvoscsoport, a tárgyban a legszélesebb körű és leghosszabb ideig végzet felmérés nyomán.

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

48 újabb áldozata van a járványnak, 1423 fertőzöttet találtak

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Mint a sci-fikben: nézze meg, micsoda nagyítást tud a Canon 250 megapixeles szenzora

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?

Vajon mit pötyögött a mobiljába Lajos király, mielőtt a Csele-patakba fulladt?