szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az életvezérlő hit fontossága mellett érvel Bagdy Emőke egyetemi tanár, pszichoterapeuta. A professzorasszony szerint a hosszú, egészséges életért lelkünk és testünk karbantartásával egyaránt sokat tehetünk, ám mindennél fontosabb, hogy a saját mércénk szerint sikeresek legyünk: megbékéljünk magunkkal, és képesek legyünk megtalálni helyünket az univerzumban.

– Manapság egyre divatosabbak a méregtelenítő kúrák. A testi vagy a lelki méregtelenítés a fontosabb?

– Mindenképpen az utóbbi. E tekintetben nem megkerülhető a hit. Azok az emberek, akiknek saját életfilozófiájuk van, akár anyagelvű, akár spirituális, de mélyen hisznek benne, azok számára ez a meggyőződés éltető erő. A Biblia azt írja, hogy a hit hegyeket mozgat meg, és ez tényleg így van. A hit a legfelső erődimenzió. Mára bebizonyosodott, hogy a matéria az anyagtalan rezgésekből megtestesülő entitás, előbbre való a szellemi az anyagihoz képest, elég ehhez a kvantumfizikai húrelméletre hivatkoznom.

– Mindez a tudás hogyan kapcsolódhat az egészségvédelemhez? Köze lehet a hitnek vagy a hittelenségnek a pszichoszomatikus betegségek világához?

– Descartes nagy bűne, hogy a testet és a lelket két, egymástól független entitásként szemlélte. Vajon hol van a lelkünk? Nyilván nem egy konkrét helyen a testünkben, nem is csupán elmeműködés, hanem egységet alkot teljes valónkkal. Ez azt is jelenti, hogy minden sejtünk tud a nagy egészről és fordítva. A pszichoszomatikus összefüggés már csak az elnevezésében hordozza azt a kettősséget, hogy megkülönbözteti a pszichét és a szómát, a testet és lelket, mert ma már tudjuk, hogy a kettőt nem lehet élesen különválasztani egymástól. Sőt, az a korábbi paradigma is a múlté, amely még élesen szétválasztotta az öröklés és a környezet hatásait.

– Ön a hazai pszichofitnesz egyik apostola is. Mit jelent pontosan ez a kifejezés?

– A pszichofitnesz-elnevezésben vétlen vagyok, ezt a Testnevelési Egyetem hallgatói találták ki, akik egy stressz-kezelő kurzusomon vettek részt. Ez arról szól, hogy a lelket is edzenünk kell, de ennek vannak fizikai gyakorlatai is. Gyógytornászként kezdtem a pályámat, és egy idő után elkezdtem összegyűjteni azokat a testi indítású, de lelki hatású gyakorlatokat, amelyek rendszeres alkalmazásával az ártalmas stressz-hatások is csökkenthetők. Edzéssel kialakul egy olyan belső önmérséklő kapcsolórendszer, bizonyos hormonok beáramlásával, amivel csökkenthető a feszültség, azaz nem lehet olyan könnyen idegessé válni. A pszichoszomatikus tünetek is csökkenthetők vagy megszüntethetők. A szervkárosodással járó betegségek hátterében is mindig felfedezhető olyan pszichológiai hatótényező, amely a bajt berobbantja vagy kiprovokálja, sőt a fenntartásában is közreműködik.

 – A siker konzervál?

– Bizony, a férfi életében két fontos életőrző hajtóerő van: a siker, és ha a nőknél is sikere van, azaz a másik nem számára felhívó jelleggel rendelkezik.  Ezek mind-mind egészségóvó, életben tartó tényezők. Legyen bármilyen összeesett fizikumú az illető, de ha magasan áll a társadalmi ranglétrán és legalább magával elhiteti azt, hogy vonzó a fiatal nők szemében, miközben tudja magáról azt, hogy „valaki” a világban – ez a tudat is életerőt ad, és  „konzervál”. Ha valaki vonzónak, szeretetre méltónak tartja magát, van önbizalma és sikerülnek a dolgai, ez az egyik legjobb recept az egészségre és a hosszú életre.

 

Az interjú folytatásáért kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét

Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét

30 ezer újfajta koronavírustesztet kaptak a magyar mentők, már használják

30 ezer újfajta koronavírustesztet kaptak a magyar mentők, már használják

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja

Tesztelték a maszkokat: hatásosabb, ha a beteg hordja