szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak a drága és egy életen át tartó diéta segíthet azokon, akiknél lisztérzékenységet diagnosztizálnak. És az még a szerencsés esetek közé tartozik, ha egyáltalán kiderül a betegség: tízből csak két betegnél állítják fel a diagnózist. Az állapotnak nincsenek jellemző tünetei, ez nehezíti leginkább a felsimerést. Május 19. a lisztérzékenység világnapja volt.

Az elmúlt ötven év alatt a lisztérzékenység négyszerte gyakoribbá vált, a betegség nem más, mint egy felszívódási zavar, a szervezet ellenanyagot termel a glutén lebontását végző enzim ellen. Mint más, kevésbé ismert betegségnél, a lisztérzékenységgel kapcsolatos kutatások is szinte folyamatosak. Legutóbb a napokban jelent meg egy újabb atnulmány, amely azt taglalja, hogy a betegség összefügghet a születés időpontjával. A Massachusettes Általános Gyermekkórházban végzett kutatás nem kevesebbet állít, mint hogy a lisztérzékenység gyakoribb azok között, akik tavasszal vagy nyáron születtek.

A kutatásban résztvevő orvosok szerint habár a lisztérzékenység pontos oka nem ismert, a lehetséges kiváltó körülmények között szerepelhet a glutén bevezetése a gyermek étrendjébe, illetve azok a vírusok, amelyekkel az első életévében találkozott a csemete – általában hat hónapos kor körül kapnak először szilárd ételt, ez pedig már glutént is tartalmaz. S ehhez most hozzáadódik a születési hónap is, mint kockázati faktor. A kutatás vezetői szerint meg kellene változtani a gluténtartalmú ételek bevezetésének időpontját, mert a tavaszi és nyári babáknál ez a nátha és az influenza időszakával is egybeesik, így a szervezet is sebezhetőbb lehet. De hozták már kapcsolatba a betegséget a kevesebb napfénnyel is, azaz a D-vitamin hiányával.

A betegséget a II. világháború után ismerték fel, ekkor jöttek rá, hogy az addig ritka gyerekbajnak vélt lisztérzékenység valójában autoimmun betegség, s nem azonos a gabona- vagy lisztallergiával. A háború alatti kenyérhiány idején ugyanis számos, addig emésztőrendszeri zavarral kezelt gyerek meggyógyult. Így derült ki, hogy a betegség összefügg a gabonafélék fogyasztásával, majd kimutatták, hogy a lisztérzékenységért a glutén nevű gabonafehérje a felelős.

Balaicza Erika belgyógyász szerint a betegség azért veszélyes, mert az esetek mindössze 12 százalékában jelentkeznek tünetek, amelyek nagyban hozzájárulnak az időben történő diagnosztizáláshoz. A betegség túlnyomó többségben a nőket érinti, 70 százalékban náluk alakul ki. A gluténérzékenység többnyire öröklött, a beteg elsőfokú rokonainak mintegy 10 százaléka gluténérzékeny. A rejtett, más néven lappangó érzékenyeket is figyelembe véve pedig valószínű, hogy minden századik magyar ember érintett. A betegség immunreakciókat indít be a vékonybélben, amelynek következtében a vékonybél nyálkahártyája károsodik, a tápanyagok felszívódása pedig csökken. Emiatt különböző hiánybetegségek és táplálkozási zavarok léphetnek fel. A leggyakoribb tünetek a hasmenés, a puffadás, a hasi fájdalom, émelygés, hányás, de a vérszegénység, súlyveszteség, a fáradtság is árulkodó lehet.

Hidvégi Edit gasztroenterológus szerint mivel a betegség kialakulásában az öröklődés kulcsfontosságú szerepet játszik, így a megelőzésre különösen azokban a családokban kell nagy gondot fordítani, ahol már valakinél igazolták a betegséget. A legújabb vizsgálatok szerint a lisztérzékenység legjobb megelőzése, ha 5-7 hónapos korban, még a szoptatás alatt kap liszteset a csecsemő, így jobban tudja tolerálni azt. Ha a lisztes ételeket 5-7 hónapos kor után adjuk a kicsiknek, az anyatej védőfaktorai már nem hatnak, és az enyhébb tünetek miatt a betegségre is később derülhet ki.

A belgyógyász ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a betegeknek egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell követniük, azaz nem fogyaszthatnak a gabonafélékben található glutént tartalmazó élelmiszereket. Noha ma már könnyebb gluténmentes élet kialakítása – egyre több a gluténmentes élelmiszer, éttermekben is találkozhatunk gluténmentes fogással – ám a szabályok betartása nem mindig egyszerű, és nem is olcsó mulatság. A lisztérzékenyek által is fogyasztható gabonaalapú élelmszerek ára ugyanis akár a többszöröse lehet a normál lisztből készült termékek áránál. Az életen át tartó diéta többletköltségeinek kompenzálása pedig nincs megoldva, a diétás élelmiszerek megvásárlásához a betegek csak minimális tb-támogatást kapnak. A valódi megoldást, azaz a társadalombiztosítás rendszerébe történő befogadást a jelenlegi jogszabályok nem teszik lehetővé, pedig a lisztérzékenyek számára nincs más hatékony "kezelés".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Egy hónapig se látogatni, se elhagyni a gyerekotthonokat nem lehet

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Helikopterbalesetben meghalt a repülőgépgyártó Dassault egyik örököse

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten

Igazi otthonmaradós idő lesz a jövő héten