szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az autisták agyában más a gének és az általuk kifejezett fehérjék mintázata, mint az egészséges emberek agyában - idézte egy nemzetközi kutatócsoport eredményét a BBC hírportálja.

A Nature tudományos magazin legfrissebb számában közzétett eredeti tanulmány szerint az autisták agyában a homloklebeny és a temporális lebeny egyedi karaktere eltűnt. Ezekben a régiókban szokásosan különböző gének aktívak, ám az autistáknál ugyanaz a génkifejeződési mintázat volt tapasztalható bennük.

Az autizmus hátterében genetikai és környezeti okok is húzódnak. "Ha véletlenszerűen kiválasztanánk 20 autista embert, mindegyiküknél egyéni kiváltó okot találnánk a háttérben. Mégis, amikor megnéztük, miként viselkednek a gének és fehérjék az autisták agyában, jól meghatározott közös mintázatot találtunk" - magyarázta Daniel Geschwind, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója.

A brit, amerikai és kanadai együttműködésben végzett kutatások során 19 autista és 17 egészséges agyból származó mintákat elemeztek. Megállapították, hogy 209, az agysejtek munkáját és kommunikációját meghatározó gén alulműködik, míg 235, az immun- és gyulladásos válaszokért felelős gén túlműködik az autisták agyában.

Az egészséges agyhoz képest eltűnt a különbség is, ahogyan a különböző gének kifejeződnek a homloklebenyben, illetve a temporális lebenyben, ehelyett a két területen igen hasonló génkifejeződési mintázatot találtak az autista agyban. A kutatók úgy vélik, hogy ez a hibás agyi fejlődés következménye lehet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Másképp működik az autisták agya

Az autista emberek másképpen használják agyukat, mint az egészséges emberek. Ez magyarázhatja kivételes képességeiket, mint például a rendkívül jó emlékezőképességet is. Hamarosan pedig kereskedelmi forgalomban is kapható lesz egy Keepon nevű robot, amelyet főként autista gyerekeknek ajánlanak a fejlesztők.

hvg.hu Plázs

Miért van egyre több autista?

Nem egy elszigetelt, szűk réteget sújtó gondról van szó: világszerte 67 millió embert érint, Magyarországon legalább százezer autista él. A szakemberek szerint létszámában a leggyorsabban növekvő fogyatékossági csoportról van szó: több gyereket diagnosztizálnak világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal vagy AIDS-szel együttvéve. Április 2-a az autizmus világnapja.