szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem kizárt, hogy a hasmenéses fertőzést okozó baktérium emberről emberre is terjedhet - írja egy hannoveri lap.

A német egészségügyi miniszter bízik abban, hogy a hasmenésjárvány hamarosan véget érhet az országban. A ZDF televízióban elhangzott nyilatkozatában Daniel Bahr ennek kapcsán arra utalt, hogy az elmúlt 48 órában a korábbiaknál kevesebb új megbetegedés történt. Szerinte mindez óvatos derűlátásra ad okot.

A pillanatnyi helyzetre vonatkozó hivatalos adatok azonban változatlanul aggodalmat keltőek. Péntek reggeli információk szerint a járvány halálos áldozatainak száma 30, és a megbetegedett személyek közül több mint hétszázan vannak életveszélyben. Esetükben fellépett az úgynevezett a hemolitikus urémiás szindróma (HUS), ami súlyos vérszegénységet, valamint veseelégtelenséget jelent.

A hatóságok változatlanul több szálon nyomoznak annak felderítésére, hogy miként terjed a különlegesen veszélyes és agresszív EHEC-bélbaktérium okozta fertőzés. A gyanú középpontjában - minden konkrét bizonyíték nélkül - továbbra is az észak-németországi uborka, a paradicsom és a saláta, valamint egy alsó-szászországi biokertészeti üzemből származó növényi csíra áll. Ebből kiindulva az egészségügyi miniszter nyilatkozatában megismételte, hogy továbbra sem ajánlatos az említett zöldségfélék, valamint a csíra fogyasztása.

Szakértők szerint mindez egyébként különös sokkot jelent az embereknek. Az eddig legbiztonságosabbnak és legegészségesebbnek tartott élelmiszerekről derülhet ki ugyanis, hogy "halálos veszélyt" jelenthetnek. Természetes, hogy a fogyasztók ezt nehezen emésztik meg - vélekedtek a szakértők. A zöldségek fogyasztása egyébként egyes felmérések szerint mintegy 50 százalékkal esett vissza Németországban. Többen a mirelit-, illetve konzervzöldségekre tértek át.

Egy pénteki hannoveri sajtóértesülés szerint nem kizárt, hogy a fertőzést okozó baktérium emberről emberre is terjedhet. A gyanú szerint egy étkeztetéssel foglalkozó cég már megfertőzött alkalmazottja a kiszállított ételek révén közvetve több személyt fertőzhetett meg. A helyi hatóságok most vizsgálják ennek lehetőségét.

Közben a spanyol uborka megalapozatlan német meggyanúsítása miatti vita jogi útra terelődött. Pénteken ismertté vált, hogy egy érintett andalúziai cég jogi eljárást indított a hamburgi egészségügyi hatóságok ellen. Mintegy két héttel ezelőtt ugyanis egy hamburgi intézet állt elő azzal a gyanúval, hogy a fertőzést a Spanyolországból importált uborka okozhatja. Mindez nem igazolódott be, a spanyol uborka imázsa azonban egy időre nehezen helyrehozható károkat szenvedett. A spanyol gazdák veszteségei pedig a hírek szerint heti 200 millió eurót tesznek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Ha az európai vállalatokon múlik, nem tudjuk megakadályozni a klímaváltozás katasztrofális következményeit

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket

A GVH 660 millió forintra bírságolt egészségügyi tendereket felosztó cégeket