szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rossz hír a húst szeretőknek, hogy semmilyen állati eredetű táplálék nem mentes az általában mumusként emlegetett koleszterintől, az viszont jó, hogy ha odafigyelünk az életmódunkra – nem dohányzunk, rendszeresen sportolunk, az ételeink pedig alacsony zsírtartalmúak – elkerülhetjük a táplálkozásfüggő betegségek kialakulását, még akkor is, ha genetikailag hajlamosak vagyunk rájuk.

Ha egy étel csomagolásán az a bűvös kifejezés olvasható, hogy „csökkentett koleszterintartalmú”, szinte biztos, hogy kelendő portékáról van szó. De miért is félünk annyira a koleszterintől, és valóban olyan kártékony-e, mint amennyire hisszük?

©

Mindenekelőtt nem árt tisztában lennünk azzal, hogy a koleszterin nagyon fontos vegyület: hiányában rugalmatlan lenne a sejthártya, és nélküle epesavak - ezek segítik elő a zsírok bélből való felszívódását - sem képződnének. De a csontépítésben oly fontos D-vitamin és néhány hormon alapanyaga is, sőt, létfontosságú valamennyi sejtnek. Koleszterinre tehát igenis szükségünk van: akkor van baj, ha magasabbra szökik a koleszterinszintünk, mint a megengedett érték. Ráadásul ezt egyáltalán nem érezzük, hiszen semmilyen fájdalom, kényelmetlen érzés nem utal rá. Hosszú időn keresztül is fennállhat úgy, hogy azt gondoljuk, egészségesek vagyunk, s már csak a kialakult érelmeszesedés, vagy egyéb szívproblémák jelzik, valami gond van.

A life-style.hu-n cikkéből megtudja, mikor jó és mikor rossz a koleszterin, kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Barack Obama életrajzi könyve a hvg360-on: A hotelszoba, ahol minden kezdődött

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Felfegyverzett neonácikat kaptak el Németországban

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi