A kalóriadús étel csökkenti a szomorúságot

A kalóriadús ételek nemcsak kellemes érzékszervi élményként hatnak nyugtatóan, hanem a gyomor és az agy közötti jelátadáson keresztül is - állítják a belgiumi Leuveni Egyetem kutatói.

  • MTI MTI
A kalóriadús étel csökkenti a szomorúságot

A Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz olyan önkénteseket toboroztak, akik vállalták, hogy gyomrukba közvetlenül juttassanak zsírsavakat tartalmazó oldatot vagy ártalmatlan fiziológiás sóoldatot, miközben agyi aktivitásukat mágneses rezonanciás készülékkel figyelték meg.

A szomorú zenével és képekkel kellően lehangolttá tett tizenkét résztvevő nem tudta, hogy a tubuson keresztül melyik oldatot kapta, miközben agyi aktivitásukat is követték a kutatók. Szubjektív hangulatukat, szomorúságuk mértékét a szkennelés előtt és közben is értékelniük kellett az alanyoknak egy 1-től 9-ig terjedő skálán.

Az eredmények szerint a zsírsavakat kapott önkéntesek csak fele annyira lettek szomorúak, mint azok, akiknek sóoldatot juttattak a gyomrába. Lukas van Oudenhove kutatásvezető úgy véli, hogy tanulmányukból az elhízással, depresszióval és evészavarokkal kapcsolatban is vonhatóak le következtetések.

 

Orbán kényszerpályán mozog, Magyar könnyen cselezheti – a nagy bejelentések vagy csak a nagyotmondások napja lesz a szombat?

Orbán kényszerpályán mozog, Magyar könnyen cselezheti – a nagy bejelentések vagy csak a nagyotmondások napja lesz a szombat?

Kényszerhelyzetben van Orbán: Tusványoson újat és nagyot kell mondania, mint például egy vaskos jóléti csomag vagy egy népszavazás, emellett csak „kötelező elem” lehet Magyar Péter, az LMBTQ-emberek és az ukránok pocskondiázása. A Tisza elnöke sem dőlhet azért hátra: fel kell vennie a kesztyűt és kormányzóképességet is kell mutatnia.